Utveckling av digitalt smaksinne
Diarienummer | |
Koordinator | e-Sense Sweden AB |
Bidrag från Vinnova | 500 000 kronor |
Projektets löptid | november 2018 - november 2019 |
Status | Avslutat |
Viktiga resultat som projektet gav
Projektet initierades för att ta fram modeller för att förenkla tillsats av socker och sötningsmedel för livsmedelsindustrin, och samtidigt påskynda utvecklingen av nya sockerreducerade livsmedel. Projektet har genererat grunden till beräkningmodeller för förutsägning av den upplevda sötman av ett livsmedel. Arbetet som gjorts har visat att de enklare dryckerna som testats har med god precision, kunnat förutsäga sötma. Modellen ska användas till förenkling och optimering av sockerreducering och minimera användandet av tillsatt socker eller sötningsmedel.
Långsiktiga effekter som förväntas
Den modell som börjat byggas under projektets gång kommer vidare att utvecklas med mer data av fler sockerarter och sötningsmedel. Fler tester kommer att göras på andra produktområden och appliceras mot livsmedelsindustrin inom produktutveckling av sockerreducerade livsmedel.
Upplägg och genomförande
Vi har fokuserat på de mest vanliga sockerarterna och de mest använda sötningsmedel för uppbyggnad av modellerna. Vi har också valt att studera stevia glykosider då detta sötningssystem är lovande ersättare av tillsatt socker. För vidare utveckling kommer också andra sötningsmedel att beaktas samt även syror och aromer som också kan ha en sötande effekt.