Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdag den 30 januari kl 16.30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredag den 31 januari kl 8.00.

Utveckla innovationsförmåga i det framväxande ekosystemet kring självkörande fordon - Fas II

Diarienummer
Koordinator Chalmers Tekniska Högskola AB - Institutionen för teknikens ekonomi och organisation
Bidrag från Vinnova 1 992 000 kronor
Projektets löptid november 2019 - april 2022
Status Avslutat
Utlysning Innovationsledning och organisering – forskning för ökad innovationsförmåga
Ansökningsomgång Innovationsledning och organisering - forskning för ökad innovationsförmåga, 2019

Viktiga resultat som projektet gav

Syftet med forskningsprojektet var att utveckla kunskap om innovation i ett framväxande innovationsekosystem för digital teknik. Studien fokuserade på utvecklingen av autonom drivteknik hos Volvo Cars, introducerade konceptet med “layered modularity” och hur det möjliggör generativitet och värdeskapande. Vidare fokuserade det på Zenseact och utveckling av innovationsförmåga och ekosystemstrategier, samt kunskap om hur agila företag navigerar de spänningar som uppstår i organisationen.

Långsiktiga effekter som förväntas

Projektet har bidragit med ny kunskap om “layered modularity” som en designmekanism som underlättar utveckling av produkter som är både fysiska och digitala. Resultaten visar även tre nyckelaktiviteter, samarbete, samordning och konkurrens, för att orkestrera ett framväxande ekosystem. Partnerföretagen har utvecklat sin kunskap om och förståelse för ekosystem genom projektaktiviteterna, samt genom ”reflection in action” som möjliggjorts av vårt nära och regelbundna samarbete. Partnerföretagen och andra aktörer har även tagit del av våra vetenskapliga bidrag.

Upplägg och genomförande

Projektet genomfördes i tre relaterade delprojekt. Forskningsdesignen anpassades till kontexten av covid såväl som utifrån vad som lärts under projektet. Totalt har vi genomfört cirka 60 intervjuer på Volvo och Zenseact, cirka 50 timmars observationer och anordnat ett antal seminarier och presentationer på partnerföretagen. Studien har också resulterat i både akademiska bidrag och en färdig doktorsavhandling. Genomförandet har efter omständigheterna fungerat väl och våra partnerföretag är nöjda med resultatet.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 28 juni 2022

Diarienummer 2019-03028