Utveckla goda och nyttiga HMMA texturerade växtproteiner till livsmedelsindustrin
Diarienummer | |
Koordinator | Proteinish AB |
Bidrag från Vinnova | 3 000 000 kronor |
Projektets löptid | november 2022 - november 2024 |
Status | Avslutat |
Utlysning | Framtidens mat |
Ansökningsomgång | Framtidens vardagsmat – svensk förädling av växtbaserade råvaror - steg 2 |
Viktiga resultat som projektet gav
Projektet har överträffat våra förväntningar på flera sätt, exempelvis har ett antal prover blivit betydligt bättre än väntat. Forskningen kring näring har skapat fördjupad insikt som är användbar för utveckling samt behovet av ny och ytterligare forskning är tydligare definierat. Produktutvecklingen har resulterat i att prototyperna är redo för produktutveckling tillsammans med kunder och ytterligare ny utveckling av svensk texturerad insatsvara är påbörjad.
Långsiktiga effekter som förväntas
Projektet ska leda till att Proteinish etablerar Sveriges första anläggning för produktion av texturerade svenska växtproteiner till livsmedelsindustrin vilket marknaden har efterfrågat under flera år. Anläggningen kommer både öka andelen växtbaserade livsmedel märkta "från Sverige" och bidra till ökad självförsörjningsgrad.
Upplägg och genomförande
Projektet har genomförts i nära samarbete med Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Örebro universitet (ÖRU) och Peas of Heaven, för att ta fram nya svenska proteinblandningar från spannmål, balj- och oljeväxter samt alger. Ett stort antal prover har extruderats till insatsvara. Utvalda prover har näringstestats av ÖRU och prototyper till slutprodukter har utvecklats av Peas of Heaven. Proteinish har koordinerat arbetet. Arbetet har följ planen och samarbetet har lagt grunden för fortsättningen.