Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Utveckla goda och nyttiga HMMA texturerade växtproteiner till livsmedelsindustrin

Diarienummer
Koordinator Proteinish AB
Bidrag från Vinnova 3 000 000 kronor
Projektets löptid november 2022 - november 2024
Status Avslutat
Utlysning Framtidens mat
Ansökningsomgång Framtidens vardagsmat – svensk förädling av växtbaserade råvaror - steg 2

Viktiga resultat som projektet gav

Projektet har överträffat våra förväntningar på flera sätt, exempelvis har ett antal prover blivit betydligt bättre än väntat. Forskningen kring näring har skapat fördjupad insikt som är användbar för utveckling samt behovet av ny och ytterligare forskning är tydligare definierat. Produktutvecklingen har resulterat i att prototyperna är redo för produktutveckling tillsammans med kunder och ytterligare ny utveckling av svensk texturerad insatsvara är påbörjad.

Långsiktiga effekter som förväntas

Projektet ska leda till att Proteinish etablerar Sveriges första anläggning för produktion av texturerade svenska växtproteiner till livsmedelsindustrin vilket marknaden har efterfrågat under flera år. Anläggningen kommer både öka andelen växtbaserade livsmedel märkta "från Sverige" och bidra till ökad självförsörjningsgrad.

Upplägg och genomförande

Projektet har genomförts i nära samarbete med Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Örebro universitet (ÖRU) och Peas of Heaven, för att ta fram nya svenska proteinblandningar från spannmål, balj- och oljeväxter samt alger. Ett stort antal prover har extruderats till insatsvara. Utvalda prover har näringstestats av ÖRU och prototyper till slutprodukter har utvecklats av Peas of Heaven. Proteinish har koordinerat arbetet. Arbetet har följ planen och samarbetet har lagt grunden för fortsättningen.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 29 november 2024

Diarienummer 2022-02589