Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Utvärdering av DriveCap ett nytt bedömningsinstrument för körkortsmedicinsk utredning

Diarienummer
Koordinator Mobilitetscenter i Göteborg ek för
Bidrag från Vinnova 617 500 kronor
Projektets löptid april 2023 - september 2025
Status Pågående
Utlysning Medtech4Health innovatörer
Ansökningsomgång Medtech4Health: Innovatörer i vård och omsorg 2022

Syfte och mål

Mobilitetscenter har utvecklat ett nytt bedömningsinstrument (DriveCap) för klinisk användning i körkortsmedicinsk bedömning av såväl kognitiv som motorisk förmåga. Utvecklingen har utförts med Braun Ability och StageIT. Syftet med projektet är att genomföra en vetenskaplig prövning av DriveCap för att säkerställa objektiva och korrekta bedömningar av förmågan för bilkörning. Målsättningen är att DriveCap ska utvecklas till en framtida kommersiell produkt som till rimligt pris kan införskaffas och användas i klinisk verksamhet över hela Sverige och i andra länder.

Förväntade effekter och resultat

DriveCap kommer att ge körkortsmedicinska utredningar en hög trovärdighet för den person som testas då alla moment genomförs i en förarmiljö samt hög tillförlitlighet för bedömningen då resultaten ska baseras på en vetenskaplig utvärdering. För många verksamheter kommer DriveCap förbättra innehållet i de körkortsmedicinska utredningarna då liknande redskap inte funnits tillgängligt tidigare. När projekt avslutas ska DriveCap vara utvärderad avseende validitet och reliabilitet, ha normvärden för personer utan skada/sjukdom samt resultatbaserade gränsvärden.

Planerat upplägg och genomförande

Mobilitetscenter är projektledare och ansvarig för genomförandet. Göteborgs universitet är projektpartner för handledning av den vetenskapliga studien. AP1- Formulering av projektplan för vetenskaplig utvärdering och etisk ansökan. AP2- Insamling av normvärden. 200 friska personer i åldrar 18-100 år genomför övningarna i DriveCap. AP3- Prövning av validitet och reliabilitet. Resultatet från normvärde studien korreleras mot andra beprövade instrument för kognitiv förmåga, omfattar 200 patienter på Mobilitetscenter. AP4 - Sammanställning av rapport för publicering.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 12 november 2024

Diarienummer 2022-03185