Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Utmattning -och intelligenta kompositmaterial för hållbar strukturell hälsoanalys

Diarienummer
Koordinator Kungliga Tekniska Högskolan - Skolan f teknikvetenskap KTH Inst för teknikmekanik
Bidrag från Vinnova 1 652 254 kronor
Projektets löptid november 2023 - maj 2026
Status Pågående
Utlysning Strategiska innovationsprogrammet för SIP LIGHTer
Ansökningsomgång Multilateral Eurekautlysning inom lättviktsteknik 2023

Syfte och mål

Projektet har som målsättning att öka förståelsen för hur mekanisk och termisk utmattning minskar livslängden för komposit- och sandwichstrukturer i transportapplikationer, såsom tågfronter. Effekten av kombinerade termiska- och mekaniska laster som uppstår vid höga hastigheter i tex tunnlar, är svår att förutse, vilket leder till tidiga haverier. Nya metoder för strukturell övervakning kommer användas, vilket har till målsättning att öka kunskapen om materialnedbrytningen, men också validera och etablerar nya materialsystem, beräkningsmetoder och mättekniker.

Förväntade effekter och resultat

Projektet leder till ökad kunskap om hur komposit- och sandwichmaterial påverkas vid kombinerade laster. Studierna leder till förbättrade dimensioneringsmetoder, därigenom robustare konstruktioner och effektivare användning av materialet, dvs mindre materialspill. Utöver traditionella kompositmaterial kommer en ny typ av biobaserade fiber studeras, vilket lägger grunden för etablering av C02 neutrala material i utmattningsbelastad struktur. Vidare kommer ny teknik kommer för strukturell hälsoövervakning vidareutvecklas och tillgängliggöras.

Planerat upplägg och genomförande

Projektet använder inbäddade sensorer för att mäta belastningen inuti materialet. Det föreslagna hälsoövervakningssystemet bygger på fiberoptik och kolnanorörssensorer för att skilja mellan termiska och mekaniska laster. Sensorerna är gjorda av samma material som kompositkomponenten, vilket förenklar framtida återvinning. Arbetet sker i samarbete med ett Schweiziskt företag som tillverkar tågfronter, vilka också står för informationen om förväntade belastningscykler och lämpliga materialsystem. Det Schweiziska projektet utvecklar även beräkningsmetodiken.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 1 november 2023

Diarienummer 2023-00979