Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Upplysning av de Strukturella Egenskaperna som Hindrar Bearbetning av Vetekli till Nya Livsmedelsingredienser

Diarienummer
Koordinator Kungliga Tekniska Högskolan - KTH Institutionen för kemi enheten för glykovetenskap
Bidrag från Vinnova 1 224 000 kronor
Projektets löptid november 2023 - juni 2025
Status Pågående
Utlysning Forskningsinfrastrukturer - nyttiggörande och samverkan
Ansökningsomgång Utvecklingsprojekt för ökat industriellt nyttiggörande av neutron- och synkrotronljusbaserade tekniker, 2023

Syfte och mål

Vetekli är den huvudsakliga biprodukten från vetemalning som främst används till djurfoder. Vetekli innehåller värdefulla biomolekyler som skulle kunna användas som funktionella livsmedelsingredienser. KTH och Lantmännen har utvecklat bearbetningsmetoder för att fraktionera vetekli till deras molekylära komponenter. En utmaning är dock den komplexa sammankopplingen och organisationen i spannmålscellväggen. Syftet med projektet är att visualisera de flerskaliga strukturella egenskaperna hos vetekli som förhindrar dess framgångsrika fraktionering med högt utbyte.

Förväntade effekter och resultat

Projektet ska erbjuda Lantmännen den grundläggande kunskapen för att öka extraktionsutbytet av våtfraktioneringsprocesser från vetekli, en allmänt tillgänglig sidoström från mjölproduktion. Detta kommer att informera den industriella uppskalningen av processerna för att erhålla värdefulla och hälsosamma livsmedelsingredienser från vetekli. Dessutom kommer detta projekt att skapa verktyg för multiskalig analys av spannmål, som kan replikeras direkt och överföras till andra primära producenter och slutanvändare som arbetar med andra spannmål som korn, havre och råg.

Planerat upplägg och genomförande

Vi föreslår integrationen av synkrotrontomografi med vidvinkelröntgenspridning skanning för att avslöja organisationen av de molekylära komponenterna hos vetekli i olika längdskalor. Detta behövs för att relatera större flerskaliga funktioner (> 1m) med mindre molekylärt ordnade strukturer (10-30 nm), såsom kristallinitet, vilket är relevant för spannmålsbiopolymerer. Detta kommer att generera de första rapporterade 3D-bildkartorna för vetekli efter olika våtfraktioneringsprocesser.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 27 november 2024

Diarienummer 2023-02816