Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Undersökning av sambandet mellan osmotiskt tryck och struktur i kalciummontmorillonit

Diarienummer
Koordinator Clay Technology Lund AB
Bidrag från Vinnova 498 000 kronor
Projektets löptid november 2021 - december 2022
Status Avslutat
Utlysning Forskningsinfrastrukturer - nyttiggörande och samverkan
Ansökningsomgång Industriellt nyttiggörande av neutron- och synkrotronljusbaserade tekniker vid storskalig forskningsinfrastruktur
Slutrapport 2021-03841_ClayTechnologyLund.pdf(pdf, 508 kB) (In English)

Viktiga resultat som projektet gav

Bentonitlera med högt innehåll av montmorillonit (Mt) föreslås som ett barriärmaterial vid slutförvar av kärnavfall i kopparkapslar. Mt är ett skiktmineral bestående av 10 Å tjocka, negativt laddade lameller vilka laddningskompenseras av katjoner. Dessa joner attraherar vatten till utrymmet mellan lamellerna och bygger därigenom upp ett osmotiskt tryck, vilket undertrycker sulfatreducerande bakterier som annars skulle kunna orsaka kopparkorrosion. För att öka förståelsen mellan strukturen hos vattenmättad Mt och osmotiskt tryck användes synkrotronljus vid MAX IV.

Långsiktiga effekter som förväntas

Beroende på vattenhalten förväntades vattenfilmen mellan Mt lagren vara 6100 Å tjock (idealiserat). Tack vare att synkrotron SAXS gjorde det möjligt att detektera strukturer upp till 1 000 Å gavs en unik möjlighet att otvetydigt påvisa strukturella skillnader mellan Na-, K- och Ca-Mt, och etablera att Ca-Mt vid högt vatteninnehåll har vatten i både interlamellära- och icke-lamellära regioner. Skillnader i osmotiska tryck var delvis korrelerade till strukturella skillnader. Insikterna är viktiga för slutförvaret av kärnavfall.

Upplägg och genomförande

CoSAXS-strållinjen vid MAX IV är en lämplig forskningsanläggning för att utföra SAXS (small-angle X-ray scattering) mätningar i q-området 5 10-3 q 1 Å-1 som krävs för detektering av de förväntade montmorillonitstrukturerna, och att säkerställa robust information om hur strukturerna varierar beroende på katjon (Na, K, Ca) och vattenhalt. Mätningarna utfördes på 8 Mt prover från osmotiska trycktester samt 16 referensprover med olika vattenhalt och olika katjoner.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 16 mars 2023

Diarienummer 2021-03841