Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Ultrakänslig RNA-fragmentomikbaserad diagnostik

Diarienummer
Koordinator Göteborgs universitet - Göteborgs universitet Inst f biomedicin
Bidrag från Vinnova 1 000 000 kronor
Projektets löptid oktober 2024 - oktober 2025
Status Pågående
Utlysning Förberedelseprojekt inför internationell ansökan inom precisionshälsa
Ansökningsomgång Fördjupade samarbeten med USA och UK inom hälsa och life science

Syfte och mål

Projektet syftar till att utveckla RNA-fragmentomik, som är ett nytt diagnostiskt koncept att mäta blodbaserade biomarkörer och med AI-modellering anpassa behandlingen till varje patient. Lösningen har avgörande fördel gentemot dagens multimarkörmetoder, som kräver parallella flöden vilket är praktiskt mycket komplicerat. Blodprov kan tas regelbundet på vanliga vårdinrättningar, vilket ger patienterna tillgång till specialistvård på ett enkelt, decentraliserat och kostnadseffektivt sätt.

Förväntade effekter och resultat

Projektets långsiktiga mål är att introducera en ny teknikplattform i Sverige för förbättrad hälsa, som leder till utveckling och tillväxt för ett svenskt och ett amerikanskt företag och där svensk forskning får tidig tillgång till en av framtidens analysmetoder. Projektet leder till hållbar tillväxt och utveckling. Vår pilotstudie är den första av sitt slag och syftet är att etablera ett analysflöde för sarkompatienter, som har ett stort behov av förbättrade behandlingar.

Planerat upplägg och genomförande

Vi genomför en RNA-fragmentomikstudie på blodprover från sarkompatienter för att identifiera behandlingsindikativa biomarkörer. RNA-fragmentomik är en ny teknologi som möjliggör analys av över 100000 biomarkörer per prov. Till projektet bidrar: RealSeq Biosciences, USA, som utvecklat den experimentella tekniken, MultiD Analyses som utvecklar metoderna att analysera data och den mjukvara som används, samt Göteborgs Universitet/Sahlgrenska Universitetssjukhus, som är slutanvändare.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 31 oktober 2024

Diarienummer 2024-02187