Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

TYRA TrYgghetsResurs Autonom

Diarienummer
Koordinator Totalförsvarets Forskningsinstitut FOI - Avdelningen för ledningssystem, Linköping
Bidrag från Vinnova 935 000 kronor
Projektets löptid december 2020 - november 2021
Status Avslutat
Utlysning Framtidens drönare
Ansökningsomgång Drönare för ett tryggare samhälle

Viktiga resultat som projektet gav

Genom förbättrad situationsuppfattning och dokumentation kommer lösningen att skapa säkrare insatsmiljöer för främst polis och räddningstjänstpersonal. Drönaren kommer att vara mycket liten och lätt, vilket gör den säker för användaren och användbar i många sammanhang. Den utgör så låg markrisk att tredje part kan överflygas. Drönaren kommer också att ha hög grad av autonomi, vilket gör den användbar även utan speciellt avdelad personal.

Långsiktiga effekter som förväntas

Genom utökad lägesbild och beslutsunderlag kan förbättrad riskbedömning för personal göras, förstärkning kan skickas och koordineras. Säkerhet för inblandad personal ökar och möjlighet att lagföra gärningspersoner ökar för samhällets säkerhet. Projektet TYRA medför möjligheten att hela tiden ha tillgång till ett öga i skyn med dokumentation direkt till en sambandscentral i realtid. Dokumentationen kan användas direkt eller som stöd vid utredning, utvärdering och utbildning

Upplägg och genomförande

Projektet är uppdelat i fyra arbetspaket: Projektledning; Användarbehov och utvärdering; Utveckling och styrning av drönare; samt Demo av utvecklad teknik. Polisen kravställer initialt och kontinuerligt under projektet. De tekniska lösningarna utvecklas av FOI och RISE.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 26 januari 2022

Diarienummer 2020-04599