Tugga och svälj -ett koncept för ökad hälsa och välmående bland äldre
Diarienummer | |
Koordinator | Karolinska Institutet - Institutionen för odontologi |
Bidrag från Vinnova | 409 529 kronor |
Projektets löptid | april 2018 - januari 2019 |
Status | Avslutat |
Utlysning | Utmaningsdriven innovation – steg 1 initiering |
Viktiga resultat som projektet gav
Målsättningen med projektet är att säkerställa hälsosamt åldrande genom att värna fysisk och mental hälsa och livskvalitet. Nedsatt tugg- och sväljfunktion hos sköra äldre ökar risken för undernäring, och därmed försämrad kroppslig hälsa och kognitiv svikt. Genom att identifiera tugg- och sväljproblem tidigt, kan uppkomsten av undernäring förhindras.
Långsiktiga effekter som förväntas
Den lösning som utvecklats under projektet är att tidig identifiering och individuellt anpassad rehabilitering kompletterat med tugg- och svälj-träningsprogram kommer att förbättra nutritionsstatus. Slutsatsen från projektet är att problemet är betydande och den föreslagna lösningen har stor potential att förbättra människors hälsa. Personer med svårigheter att tugga och svälja fångas inte upp i ett tidigt skede. Det finns mycket stora samhälleliga vinster av att identifiera och behandla äldre individer med tugg- och sväljproblematik och därigenom förebygga malnutrition
Upplägg och genomförande
En ny metod för snabb och enkel diagnostik av tugg- och sväljproblem som bygger på AI och maskininlärning är under utarbetande. Screening har hittills genomförts av 55 individer för att etablera ”proof of concept”. Därefter byggs konceptet vidare med nutritionsbedömning, behandling och rehabilitering av tugg- och sväljsvårigheter. Den långsiktiga visionen är att de framtagna metoderna ska kunna ligga till grund för att skapa tugg-, svälj- och nutritionsskolor.