Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Tryckta komplementära OECT-kretsar

Diarienummer
Koordinator RISE Research Institutes of Sweden AB
Bidrag från Vinnova 1 991 821 kronor
Projektets löptid september 2023 - oktober 2024
Status Avslutat
Utlysning Framväxande tekniklösningar
Ansökningsomgång Framväxande tekniklösningar steg 1 2023

Viktiga resultat som projektet gav

Målet med Steg 1 var att uppnå adekvat prestanda för heltryckta anriknings-OECTs och OECT-baserade komplementära inverterare. Detta har uppnåtts för p-typ-OECTs, resultat som ingår i en publikation. Däremot har n-typ-OECTs varit svårare att uppnå, även om ett fåtal komponenter har visat på transistorfunktionalitet, och en komplementär inverterare baserad på tryckta p- och n-typ-OECTs har också realiserats. Ytterligare utveckling behövs dock innan mer avancerade kretsar innehållande kaskadkopplade inverterare och logiska grindar kan tillverkas med tryckteknik.

Långsiktiga effekter som förväntas

Planen var att ansöka om ett Steg 2-projekt inom en fortsättningsutlysning. Då den möjligheten försvann så kan RISE och LiU ändå fortsätta arbeta med ungefär samma tema inom ramen för H2020-projektet MITICS, vilket innebär fortsatt utveckling i cirka åtta månader. LiU är världsledande inom OECT-utvecklingen och RISE är ensamma om additiv tillverkning av OECTs. Förhoppningen är att denna status kan fortsätta att upprätthållas både akademiskt och kommersiellt, bland annat genom att nyttja analysen Framsyn. RISE har även deltagit i EIC Venture Building Programme för att undersöka möjligheterna för kommersialisering av OECTs.

Upplägg och genomförande

Projektet genomfördes med RISE som koordinator och LiU som andra projektpart. RISE och LiU befinner sig båda två i Norrköping och arbetar delvis i gemensamma laboratorier, vilket förenklade projektupplägget och möten har bokats in vid behov. Vinnova införde ett par nya koncept i den här utlysningen. Dels gjordes ett arbete på temat Framsyn, där varje projekt fick ta fram en nulägesanalys, en vision 10 år framåt samt vilka pusselbitar som saknas för att nå visionen. Projektet genomförde också en övning på temat Discovery Driven Planning. Både övningarna var givande och har redovisats separat.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 29 november 2024

Diarienummer 2023-01337