Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdag den 23 januari kl 16.30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredag den 24 januari kl 8.00.

The Swedish Wool Initiative

Diarienummer
Koordinator Axel Johnson Holding AB
Bidrag från Vinnova 1 564 832 kronor
Projektets löptid augusti 2021 - december 2023
Status Avslutat
Utlysning Utlysningar inom området Hållbar Industri
Ansökningsomgång Uppskalning för en hållbar industri

Viktiga resultat som projektet gav

I The Swedish Wool Initiative har värdekedjans aktörer framgångsrikt samarbetat för att utveckla Svensk Ullstandard. Målet har varit att säkerställa hög kvalitet på råvaran och skapa ett enhetligt språk för att underlätta handel. Innovativa produkter av svensk ull som tidigare varit underutnyttjad, tillsammans med en designguide, har främjat övergången till en mer hållbar och cirkulär textilindustri. Deltagande företag har ökat sina inköpsvolymer av svensk ull flerfalt och projektet har demonstrerat spårbarhet från ullmäklare till färdig produkt.

Långsiktiga effekter som förväntas

Projektet har framgångsrikt bidragit till en klimatneutral och cirkulär ekonomi genom att utveckla innovativa produkter av underutnyttjad svensk ull. En resurseffektiv värdekedja har stärkts med Svensk Ullstandard, inkluderande gemensamma arbetsmetoder och ett nationellt klassificeringssystem. Deltagande företag har mångdubblat sina inköp av svensk ull och planerar att fortsätta efter projektavslut. Genom ökad samverkan, skapande av kunskapsmaterial och kontinuerlig spridning av resultat har projektet bidragit till en socialt hållbar och cirkulär textilindustri.

Upplägg och genomförande

Projektet har genomförts i samverkan med aktörer från hela värdekedjan och fokuserat på kapacitetsbyggande insatser med målsättning att gynna samtliga aktörer. Bredden av aktörer har varit både den största framgångsfaktorn och största utmaningen. Det har lett till utveckling av innovativa och värdeskapande lösningar med en bred förankring samt ett ökat samarbete mellan olika aktörer i värdekedjan. Men samtidigt varit utmanande i gällande samordning, kommunikation, hantering av olika förväntningar och målkonflikter som uppstått under projektets gång.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 29 mars 2024

Diarienummer 2021-01886