Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Styrning via skogsmolnet - Avancerad virkesstyrning för ökat utbyte av långlivade skogsprodukter

Diarienummer
Koordinator Stift Skogsbrukets Forskningsinstitut Skogfor - Skogforsk - Stiftelsen skogsbrukets forskningsinstitut
Bidrag från Vinnova 2 158 353 kronor
Projektets löptid juli 2024 - juni 2026
Status Pågående
Utlysning Strategiska innovationsprogrammet Bioinnovation
Ansökningsomgång Ökad koleffektivitet i biobaserade cirkulära värdekedjor - effektivt nyttjande av varje kolatom

Syfte och mål

Virkesstyrning syftar till att tillfredsställa önskemål vad gäller de skogliga produkter som levereras till skogsindustrin. Utfallet av skogliga produkter avgörs under apteringen, då de avverkade stammarna förädlas till stockar av olika längd och diameter. Detta projekt vill möjliggöra att en större andel av varje stam tillreds till sågtimmer. Att öka andelen sågtimmer ligger i såväl skogsindustrins och skogsägarnas som klimatets och samhällets intresse. Sågtimret är både värdefullt och koldioxidbindande, eftersom det i hög utsträckning blir en långlivad skogsprodukt.

Förväntade effekter och resultat

Målet för projektet är att utveckla metodik för avancerad virkesstyrning som kan utnyttja variationen i den svenska skogen genom att anpassa apteringen till avverkningsområdet. En förväntad effekt av den avancerade virkesstyrningen är att den inför tillräckliga frihetsgrader för att öka andelen stamvolym som blir sågtimmer. Starkt talande för projektets potential att göra en betydande förflyttning i teknisk mognadsgrad är det faktum att många byggstenar redan finns på plats i skogsindustrin däribland infrastruktur för kontinuerlig insamling av standardiserade data.

Planerat upplägg och genomförande

Projektets första del handlar om att hitta sätt att beskriva skogens variation på som är relevanta ur virkesstyrningssynpunkt. Här bidrar projektets industriparter med specialistkunskaper och erfarenhet, och med stora mängder data från avverkade skogar. I projektets andra del utvecklas metodik för att anpassa virkesstyrningen efter variationen. Både metoder för klustring och optimering väntas utgöra centrala delar. Avslutande demonstratorer väntas påvisa potentialen med den avancerade virkesstyrningen.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 9 januari 2025

Diarienummer 2024-01056