Stärkt forskning och innovation i livsmedelssektorn möjliggjord med neutron- och synkrotrontekniker
Diarienummer | |
Koordinator | Lunds universitet - MAX IV-laboratoriet |
Bidrag från Vinnova | 8 000 000 kronor |
Projektets löptid | december 2021 - december 2024 |
Status | Pågående |
Utlysning | Enskilda projekt : Forskningsinfrastruktur - nyttiggörande och samverkan |
Ansökningsomgång | Stärkt FoI-kapacitet inom livsmedelssektorn genom kompetenshöjning av seniora forskare vid lärosäten och forskningsinstitut kring neutron och synkrotronbaserade tekniker |
Syfte och mål
Syftet är att stärka den svenska livsmedelssektorn och öka dess innovationskraft genom att långsiktigt tillgodogöra sig de stora möjligheter som MAX IV, ESS och dess internationella motsvarigheter ger. Projektet medger primärt kompetensuppbyggnad för etablerade forskare vid svenska forskningsorganisationer med livsmedelsforskning. Akademin/forskningsinstitut spelar en viktig roll eftersom industrins användning av denna typ av anläggningar ofta sker via forskare på dessa institutioner.
Förväntade effekter och resultat
Höjd kompetens kring röntgen och neutronbaserade karakteriseringsmetoder och anpassade förutsättningar vid anläggningarna möjliggörs genom att föra samman experter inom livsmedelsvetenskap och bla röntgen/neutron metoder och datautvärdering. Detta bedöms vara en viktig möjliggörare för en vetenskapligt driven livsmedelsindustri, med hållbar processteknik, längs hela värdekedjan och öka möjligheten att attrahera vetenskapliga talanger.
Planerat upplägg och genomförande
Finansieringen medger etablerade forskare inom relevant verksamhet vid svenska forskningsorganisationer att ta del av utbildnings- och kompetensuppbyggnadsaktiviteter primärt inom ramarna för nätverket NorthernLightsOnFoods redan finansierade aktiviteter via LU (LINXS) 2022-2024. Vid projektstart omfattas 11 lärosäten och RISE och det finns utrymme för ytterligare lärosäten att tillkomma. Befintliga experter vid LU, MAX IV och RISE utgör projektledning. Även Chalmers, ESS och Livsmedelsföretagen har dedikerade roller kring verkställande och tillgängliggörande.