Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Språkmodeller för svenska myndigheter

Diarienummer
Koordinator Lindholmen Science Park AB - AI Sweden
Bidrag från Vinnova 6 635 029 kronor
Projektets löptid november 2019 - oktober 2022
Status Avslutat
Utlysning AI - Spets och innovation
Ansökningsomgång Från AI-forskning till innovation våren 2019

Viktiga resultat som projektet gav

Projekts mål har varit att främja utvecklingen och användandet av språkmodeller inom den offentliga sektorn i Sverige. För att uppnå detta mål har projektet utvecklat och bidragit med förutsättningar och resurser, inklusive kunskapsutbyte, data, modeller, kod, användningsfall och applikationer. Målet anses ha uppnåtts med god marginal. Alla myndigheter som deltagit i projektet har utvecklat och utvärderat lösningar baserat på svenska språkmodeller, och detsamma gäller flertalet aktörer inom offentlig sektor som varit del av projektets referensgrupp.

Långsiktiga effekter som förväntas

Projektets resultat innefattar de språkmodeller som nu finns tillgängliga för svenska (där de flesta härstammar ur projektet), den kod och de akademiska publikationer som har publicerats, och de tillämpningar som utvecklats hos såväl projektpartner som aktörer inom referensgruppen. Vidare har projektet bidragit mer generellt till att svensk språkteknologi är i framkant av utvecklingen inom språkmodeller. Projektet har varit den drivande faktorn i att svensk offentlig sektor blivit ledande när det gäller att tillämpa svenska språkmodeller i konkreta användningsfall.

Upplägg och genomförande

Arbetet har genomförts i fem arbetspaket, där AP1 fokuserat på data och utvärdering, AP2 fokuserat på algoritmer och modelltyper, AP3 har handlat om implementation och drift, AP4 har fokuserat på tillämpningar, och AP5 har handlat om koordinering och disseminering. Projektet har framförallt fungerat som en gemensam ram inom vilken olika aktiviteter utförts av de ingående projektparterna, såsom modellträning, experimentering, tillämpning och utvärdering. Samarbeten har bestått dels i resursdelning (såsom kod, data och modeller) och dels i gemensamma utvecklingsprojekt.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 27 januari 2023

Diarienummer 2019-02996