Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

SPARSAM

Diarienummer
Koordinator RISE Research Institutes of Sweden AB
Bidrag från Vinnova 800 000 kronor
Projektets löptid oktober 2022 - maj 2023
Status Avslutat
Utlysning Strategiska innovationsprogrammet för Produktion2030

Viktiga resultat som projektet gav

Försörjningskedjan spelar en central roll i vårt industriella system. Additivtillverkning (AT) har funnits i årtionden utan någon större inverkan på försörjningskedjan, men utvecklingen går idag från prototyptillverkning till industriell massproduktion. Det finns emellertid brist på metoder för att beräkna affärs- och hållbarhetsvärden, vilket förhindrar införandet av AT-drivna cirkulära produktionssystem. Målet med projektet var att utvidga de etablerade tekniska urvalskriterierna för AT-komponenter med parametrar som rör försörjningskedjan och hållbarhet.

Långsiktiga effekter som förväntas

Resultat från SPARSAM-projektet är: 1. Utvidgning av de tekniska urvalskriterierna av komponenter med affärs- och hållbarhetskriterier 2. En generisk modell för att beskriva en linjär försörjningskedja och jämföra den med försörjningskedjor baserade på additivtillverkning (AT). 3. En modell för att beräkna och kvantifiera värdet med AT, baserad på tre parametrar: kostnad, ledtid och hållbarhet (CO2, material, energi). SPARSAM-metoden har hittills införlivats i två finansierade forskningsprojekt med fokus på att beräkna värdena av AT i cirkulära produktionssystem.

Upplägg och genomförande

Aktiviteten har bestått av 4 arbetspaket (AP): AP1: Etablering av team AP2: Nulägesanalys AP3: Utveckling av affärs och hållbarhetskriterier AP4: Identifiering av fortsättningsprojekt och disseminering

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 22 juni 2023

Diarienummer 2022-02471