Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Spänningspåverkan och korrosionsegenskaper hos material framställda genom additiv tillverkning (SAMCO)

Diarienummer
Koordinator SWERIM AB - Swerim AB, Kista
Bidrag från Vinnova 3 898 500 kronor
Projektets löptid november 2019 - maj 2024
Status Pågående
Utlysning Det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material

Viktiga resultat som projektet gav

Huvudsyftet med SAMCO var att främja en säker användning av additivt tillverkade (AM) komponenter i rostfritt stål (SS) inom kärnkraftsindustrin genom att undersöka effekten av efterbehandlingsmetoder på komponenternas motståndskraft mot spänningskorrosion (SCC). Sambanden mellan restspänningar, termiska oxider och initiering och propagering av SCC studerades. Resultatet av SAMCO visade att för att säkerställa ett högt SCC-motstånd hos AM SS-komponenter krävs antingen hetisostatisk pressning (HIP) eller glödgning.

Långsiktiga effekter som förväntas

Resultaten, som sammanfattas i en teknisk rapport och sex delrapporter, visar att de efterbehandlingar som krävs för att säkerställa ett högt SCC-motstånd hos AM SS-komponenter är antingen hetisostatisk pressning eller glödgning. Betning och kulblästring påverkar inte SCC-motståndet men avlägsnar de termiska oxiderna. Skillnader i resultat mellan laboratorie- och fälttester pekar på behovet av nya standarder för utvärdering av SCC-motstånd hos AM-prover för kärnkraftsindustrin.

Upplägg och genomförande

Experimenten utformades för att undersöka materialbegränsningar i form av SCC efter AM. Prover av 316L printades i önskad form och orientering. Speciellt studerades hur olika efterbehandlingsmetoder (hetisostatisk pressning, glödgning, kulblästring eller betning) påverkade SCC-initiering och propagering i AM-material. SCC-prestandan för AM-material jämfördes med konventionellt tillverkat material. Mikrostruktur, restspänningar och kemi analyserades med hjälp av komplimenterande tekniker i laboratorium och vid storskaleanläggning.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 21 september 2024

Diarienummer 2019-02945