Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Sociala värden hela vägen - ett gemensamt ramverk för social hållbarhet i plan- och byggprocessen

Diarienummer
Koordinator Tyréns Sverige AB
Bidrag från Vinnova 2 924 842 kronor
Projektets löptid november 2021 - november 2024
Status Pågående
Utlysning Social hållbarhet
Ansökningsomgång Social hållbarhet i den fysiska miljön

Viktiga resultat som projektet gav

Projektet har utvecklat ett ramverk som bidrar till gemensamma utgångspunkter för kopplingen mellan fysisk miljö och social hållbarhet inom plan- och byggprocessen. Ramverket skapar en systematik, förankrad i forskning och praktiskt tillämpbar, som främjar att sociala värden lyfts in tidigt och följer med hela vägen. Ramverket utgångspunkt är att den fysiska miljön ska skapa förutsättningar för ett hälsosamt, funktionellt och stimulerande liv för alla, med en övergripande målsättning att fysisk planering ska främja en jämlik fördelning av resurser.

Långsiktiga effekter som förväntas

Ramverket består två delar: en forskningsförankrad kategorisering och visualisering av sociala värden i den fysiska miljön, samt en stegvis processdel för användning i praktiken. Detta förväntas bidra till ett gemensamt språk på kort sikt. En förväntad långsiktig effekt är att olika aktörer i plan- och byggprocessen nyttjar projektets angreppssätt kring social hållbarhet i fysisk planering. I och med projektets kontinuerliga fokus på att förankra med behovsägare, samt en användarvänlig och lättillgänglig vägledning finns goda förhoppningar att denna effekt uppstår.

Upplägg och genomförande

Projektet var indelat i fyra arbetspaket: 1. Gemensamt ramverk, 2. Social investering, 3. Social balansering, och 4. Kommunikation och kunskapsspridning. Projektet antog en iterativ innovationsprocess som involverade omvärldsanalyser, litteraturstudier, utveckling av prototyper av ramverket, tester genom fallstudier samt dialoger med branschens aktörer. Projektet arrangerade två konferenser samt ett webinarium, samtliga med högt antal deltagare. Projektet genomfördes i samarbete mellan Tyréns, som koordinator, och Lunds kommun och Skanska, som behovsägare.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 13 december 2024

Diarienummer 2021-02884