Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdag den 30 januari kl 16.30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredag den 31 januari kl 8.00.

Snabb Slagganalys för Processtyrning och Återvvinning (SlaggOnline)

Diarienummer
Koordinator SWERIM AB
Bidrag från Vinnova 1 001 210 kronor
Projektets löptid november 2021 - augusti 2023
Status Avslutat
Utlysning Det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material
Ansökningsomgång Metalliska material - Programövergripande utlysning 2021

Viktiga resultat som projektet gav

SlaggOnline har arbetat med en sedan tidigare utvecklad metod för slagganalys baserad på LIBS-tekniken. Främsta syftet med projektet var att verifiera parametrar som är kritiska för styrning av ljusbågsugn. Detta har fungerat väl då riktigheten i FeO-halt är ca 5 vikt-% och basisiteten har en relativ riktighet på 5.7%. Båda måtten är i jämförelse med referensanalys baserat på XRF vilket i sin tur är behäftat med osäkerheter.

Långsiktiga effekter som förväntas

Effekter uppstår när tekniken implementeras i industrin. Största effekten ligger i en förkortad processtid vilket medför stora energibesparingar vid användning av ljusbågsugnen. Under projektets gång har det framkommit en kommersiell lösning från annan aktör. Denna produkt möjliggör analys av krossad slagg vilket är ett steg framåt. Största vinsten ses dock då analys av het slagg utan provtagning kan genomföras. Även möjligheterna till användning av slaggen som sekundär råvara ökar då slaggens kemi är mer känd, och vid behov kan justeras innan stelning.

Upplägg och genomförande

Projektet har tagit avstamp i en tidigare utvecklad utrustning för att undersöka lämpligheten inom nya användningsområden, primärt i ljusbågsugn med höga halter av FeO. De viktigaste aktiviteterna har varit genomförandet av de båda verksförsöken. Dessa har medfört observationer som inte med enkelhet har kunnat uppnås i labbmiljö. Heta slagger har analyserats direkt efter provtagning. Utrustningens mjukvara har utvecklats så att mätningar kunnat utföras med korta intervaller och på så sätt har mätningarnas repeterbarhet och effekten av provernas avsvalning kunnat studeras.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 27 oktober 2023

Diarienummer 2021-04006