Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Smarta urbana trafikzoner

Diarienummer
Koordinator Lindholmen Science Park AB - CLOSER
Bidrag från Vinnova 6 881 675 kronor
Projektets löptid september 2020 - september 2022
Status Avslutat
Utlysning Utmaningsdriven innovation – steg 2 samverkansprojekt

Viktiga resultat som projektet gav

Projektets syfte var att skapa, demonstrera och kravställa grundläggande förutsättningar för smarta trafikzoner. Detta har gjorts i tre demonstrationer i Stockholm och Göteborg. Projektet har visat att det är möjligt att skapa smarta urbana trafikzoner genom att integrera fordon, smarta sensorer, trafikanordningar och geofencinginformation för hastighetssäkra fordon respektive varna förare och cyklister. Projektet har även studerat regelverksutmaningar kopplade de olika zonernas utformning och funktion, utrett affärsmodeller och analyserat systemeffekter.

Långsiktiga effekter som förväntas

Demonstrationerna har påvisat potential vad gäller ökad trafiksäkerhet och transporteffektivitet. I testerna med hastighetsreglering av fordon var det en generellt lägre medelhastighet och förarna tyckte det var bra att fordonet reglerar hastigheten automatiskt så att de istället kan fokusera på omgivande trafik. En låg hastighet, trots tung vikt, hade också positiv effekt på minskade vibrationer i mark och byggnader. I demo säker byggutfart hade cyklister en lägre hastighet med varningssystemet aktiverat och både förare och cyklister uttryckte att de kände sig tryggare.

Upplägg och genomförande

Projektet var uppdelat i 8 arbetspaket varav tre avsåg demonstrationerna av smarta zoner och tre som stöttat och analyserat demosarna med digital infrastruktur och analysfrågor (regelverksutmaningar, systemeffekter och affärsmodeller). Arbetet har präglats av ett bra samarbetsklimat mellan deltagande parter och har gjort att deltagarna har kunnat lära sig av varandra samt fått ökad förståelse för andra organisationer. Samverkansprojektet har gjort det möjligt att arbeta tillsammans på mer öppna villkor, mer agilt och med mer dialog och utbyten parter emellan.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 30 september 2022

Diarienummer 2020-01881