Smarta förvaringslösningar i framtidens kylskåp för minskat matsvinn
Diarienummer | |
Koordinator | Kungliga Tekniska Högskolan - Medieteknik och interaktionsdesign |
Bidrag från Vinnova | 2 671 954 kronor |
Projektets löptid | november 2018 - december 2022 |
Status | Avslutat |
Viktiga resultat som projektet gav
Projektet har gått ut på att utveckla och testa billiga digitala och icke-digitala tekniska lösningar och metoder med mål att minska matsvinn i hushåll. Fokus har legat på matlådor för förvaring i kylskåp samt personliga matinventariesystem baserade på automatisk eller semiautomatisk registrering av inköp och rester. Målen har i huvudsak uppnåtts där åtskilliga prototyper implementerats, testats och utvärderats och rapporterats i rapporter, examensarbeten och vetenskapliga publikationer.
Långsiktiga effekter som förväntas
Resultaten visar att enkla icke-digitala system för att strukturerat spara, märka upp, organisera och inventera kyl och frys fungerar bra till låg kostnad. Automatisk registrering av matinköp är tekniskt sett relativt lätt, men skulle kräva att matkedjor gav konsumenter tillgång till digitalt läsbara data om sin egen konsumtion. Detta kan ge andra mervärden för konsumenten såsom bättre översikt över kostnader, näring och växthusgasutsläpp från den mat de köper. Utan automatisk registrering blir system tyvärr snabbt osynkroniserade.
Upplägg och genomförande
Vi hade ett designorienterat angreppssätt där vi iterativt utvecklade prototyper som sedan testades, utvärderades, vidareutvecklades och testades igen. Pandemin ledde till problem för att genomföra användartester som planerat. Därför blev det blev större fokus på digitala prototyper och mindre fokus på fysiska artefakter än planerat. Juridiska hinder kring hur olika typer av data kunde användas gjorde också att önskvärda tekniska lösningar ibland inte kunde utvecklas eller testas.