Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdag den 30 januari kl 16.30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredag den 31 januari kl 8.00.

Skrot till metallpulver: cirkulär additiv tillverkning för ökad resurseffektivitet och resiliens

Diarienummer
Koordinator Chalmers Tekniska Högskola AB - Chalmers Tekniska Högskola Inst f Industri- & materialvetensk
Bidrag från Vinnova 1 000 000 kronor
Projektets löptid oktober 2024 - april 2025
Status Pågående
Utlysning Impact Innovation Net Zero industry - Programspecifika insatser
Ansökningsomgång Impact: Ökad resurseffektivitet och resiliens, etapp 1

Syfte och mål

Vid additiv tillverkning (AM) av komponenter med hjälp av pulverbäddstekniker, 60-80% av pulver återanvändas efter varje tillverkningscykel. På grund av pulverdegraderingen, återanvänds vanligtvis inte pulverråvara mer än tio gånger, vilket resulterar i dyrt processavfall, särskilt i fallet med höglegerade material. SCARLETT siktar på att öka resurseffektiviteten genom optimering av AM avfallsströmmar, vilket kommer att leda till en övergång från en linjär till en cirkulär ekonomi för AM.

Förväntade effekter och resultat

SCARLETT kommer att ge grogrunden för att säkra en resilient nationell additiv tillverkningskedja, som täcker pulvermaterial, AM-teknikleverantörer, komponenttillverkare och slutanvändare. SCARLETT ska öka resurseffektiviteten genom att omvandla metallavfall till högvärdigt metallpulver för AM att ytterligare förbättra hållbarhetsaspekten för metall AM, minska beroendet av importerade legeringsämnen samt minska behovet av utvinning av naturresurser.

Planerat upplägg och genomförande

SCARLETT kommer att utnyttja potentialen för återanvändning av AM och konventionellt skrot för tillverkning av högvärdigt metallpulver för metall additiv tillverkning och syftar till att validera koncept i industriell miljö. Detta möjliggörs genom unikt samarbete längs AM-tillverkningskedjan, vilket gör det möjligt att avsevärt minska och i vissa fall helt undvika materialförluster under AM-tillverkning, vilket leder till maximerat materialutnyttjande samt full pulveråtervinning.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 6 november 2024

Diarienummer 2024-03072