Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

SIP LIGHTer enskilt projekt - LIGHTer Doktorandnätverk etapp 4

Diarienummer
Koordinator Luleå tekniska universitet - Luleå tekniska universitet Inst f teknikvetenskap & matematik
Bidrag från Vinnova 2 690 717 kronor
Projektets löptid oktober 2023 - november 2025
Status Pågående
Utlysning Strategiska innovationsprogrammet för SIP LIGHTer - enskilda projekt

Syfte och mål

Etableringen av en arena för forskarutbildning och doktorandnätverkande inom lättviktsteknik är ett initiativ inom SIP LIGHTer’s femte innovationsmekanism ´kompetensutveckling och kompetenskedjor´. Arenan möjliggör utbildning av doktorer inom discipliner relevanta för lättvikt och som kan möjliggöra stora framtida tekniksprång. Studenterna introduceras i LIGHTers nätverk av forskare från universitet och industri redan vid starten av sina studier.

Förväntade effekter och resultat

Nätverksaktiviteterna omfattar gemensamma kurser samt workshops och en årlig doktorandkonferens som samordnas med andra LIGHTer-aktiviteter. Målen är: a) Utbilda doktorer för svensk industri b) Utbilda forskare för en hållbar tillväxt inom forskning och utbildning vid svenska lärosäten och institut c) Utveckla och sprida ny revolutionerande teknik och kompetens till svenska företag d) Utveckla ett hållbart svenskt nätverk av industri- och universitetsforskare med starka internationella kontakter e) Utvärdera nätverkets 10 år och identifiera styrkor och framtid

Planerat upplägg och genomförande

Värd för nätverket är Luleå tekniska universitet som driver och utvecklar konceptet tillsammans med Chalmers Tekniska Högskola, KTH och RISE. Nätverket är öppen för alla doktorander med relevant forskningsinriktning inskrivna vid svenska universitet. Alla medlemmar i närverket deltar i en grundläggande kurs i lättviktsteknologier. Kursen genomför med akademisk utbildning i samband med studiebesök och genomgång av industriella strategier för lättviktskonstruktion. Deltagarna erbjuds ett antal kärnkurser vid universitet och gemensamma seminarier.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 20 oktober 2023

Diarienummer 2023-01938