Simuleringsmodeller av värmings processtikner för bättre livsmedel ur ett uthållighetsperspektiv
Diarienummer | |
Koordinator | Lunds universitet - Institutionen för livsmedelsteknik |
Bidrag från Vinnova | 2 390 000 kronor |
Projektets löptid | december 2007 - juni 2012 |
Status | Avslutat |
Viktiga resultat som projektet gav
Simuleringsmodeller av värmningsprocesstekniker för bättre livsmedel ur ett uthållighetsperspektivAtt stärka samarbetet mellan LTH och SIK genom att i nära samarbete med livsmedelsindustrin utveckla ett simuleringsverktyg för att optimera och välja värmningprocesser med tanke på produktkvalitet och miljöeffekter (t.ex. energianvändning, CO2-utsläpp, avfall)
Långsiktiga effekter som förväntas
a)Utveckling av ett generellt modelleringsverktyg som innehåller strukturer för att införliva och utvärdera relevanta processparametrar baserade på produktparametrar samt parametrar nödvändiga för att utvärdera miljöeffekterna. b) Utvärdering av baknings-/torknings-teknologier baserade på -Mikrovågsuppvärmning -IR-uppvärmning -Konventionell uppvärmning Matematiska modeller och existerande experimentella data kommer att användas tillsammans med data från pågående projekt. Nya industriella aktiviteter när det gäller bakning och mikrovågstorkning som implementeras på SIK kommer att ge mervärde till industrin.
Upplägg och genomförande
år 1 -Sammanfattning av forskningsfronten inom området, och inventering av befintlig kunskap i respektive miljö. -Identifiering och kvantifiering av relevanta parametrar för att beskriva process, insatser, produktion och effekter. Intervjuer av användare, behov av dokument, förväntade egenskaper -Val av modellstruktur -Modellutveckling och validering mot experimentella data. år 2 Modellfallstudier avseende bakning- och torkningsteknologier. år 3 -Verifiering och implementering av resultat -Projektutvärdering och identifiering av fortsatt forskningsinriktning.