Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

SiDNAno: Silica-DNA Hybrid Nanostructures

Diarienummer
Koordinator Karolinska Institutet - Biomedicum
Bidrag från Vinnova 281 585 kronor
Projektets löptid maj 2021 - april 2023
Status Avslutat

Viktiga resultat som projektet gav

SiDNAno syftar till att utveckla en metod för att tillverka en ny typ av kiseldioxid-DNA-hybrid-nanostrukturer, som har en kiseldioxidförstärkt komplex geometrisk form som ärvd från DNA-origamimallen, och samtidigt kan bibehålla sin förmåga att montera till dynamiska nanodatorer och högre orderkonstruktioner. Under de fyra månader som projektet genomfördes, bindningen av RecA -protein och DNA -origami och silifieringen av DNA -nanostrukturer undersöktes.

Långsiktiga effekter som förväntas

Det förväntade resultatet av SiDNAno-projektet är att framgångsrikt utveckla ett originalt tillvägagångssätt där DNA-bindande proteiner används som resist i en sol-gel-silifieringsprocess för tillverkning av nya kiseldioxid-DNA-hybrid-nanostrukturer. Det kan avsevärt förbättra stabiliteten och styvheten hos DNA-origami-nanostrukturerna samtidigt som de behåller sina självmonterande egenskaper. Som ett resultat har viktig förstahandsdata genererats som kan bana väg för framgång för senare forskning.

Upplägg och genomförande

Projektet innehåller fyra arbetspaket: 1. bildning av stabila nukleoproteinfilament på DNA -origami; 2. silikifiering av det proteinskyddade DNA -origami; 3. oligomer sammansättning av hybridnanostrukturer; och 4. kristallisation av hybridnanostrukturerna. De två första WP: erna fokuserar på metodens utveckling och förståelse av mekanismen. De två sistnämnda WPen kommer att visa genomförbarheten och fördelarna med den utvecklade metoden genom att tillämpa den i tillverkning av nanostrukturer med potentiella applikationer.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 3 november 2021

Diarienummer 2021-01572