Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdag den 23 januari kl 16.30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredag den 24 januari kl 8.00.

Sensorbaserad styrning av bioprocesser för infektionskontroll

Diarienummer
Koordinator RISE Research Institutes of Sweden AB
Bidrag från Vinnova 84 000 kronor
Projektets löptid mars 2023 - november 2023
Status Avslutat
Utlysning Strategiska innovationsprogrammet för processindustriell IT och automation - PiiA
Ansökningsomgång PiiA: Framtidens processindustri-Datadriven och hållbar - hösten 2022

Viktiga resultat som projektet gav

Projektets övergripande mål var att utvärdera genomförbarheten av ett fullskaligt utvecklingsprojekt. I möten med industrin och RISE identifierades konkreta problem och behov för automatiserad processövervakning av bioprocesser. Potentiella tekniklösningar identifierades baserade på litteraturstudie, omvärldsanalys och intervjuer med teknikleverantör. Projektet identifierade flera gap mellan industrins krav och mätbara parametrar. Projektet har öppnat för framtida samarbeten och ansökningar.

Långsiktiga effekter som förväntas

Resultatet för projektet blev kunskapsöverföring av industrins behov av sensorbaserade tekniker för bioprocesser, och en sammanställning av nuvarande tekniker som kan möta industrins krav. Det konstaterades att det fortfarande finns ett glapp mellan vad som krävs och vad som kan mätas. De förväntade effekterna av projektet var ett fördjupat och förlängt samarbete med de tre industriparterna och RISE. Förslag på forskningsfrågor har diskuterats och vi har undersökt olika utlysningar.

Upplägg och genomförande

Upplägget på projektet var digitala möten mellan bioteknikföretagen och RISE. Processer och utmaningar företagen hade diskuterades i detalj. Vid nästa möte hade RISE tagit fram metoder och förslag på lösningar. Detta blev en iterativ process och vi hade 3-5 möten med de olika behovsägarna. I den senare delen av projektet genomfördes workshops mellan behovsägare och teknikföretaget där metoder och lösningar diskuterades. Metoden vi använde uppskattades av företagen och av forskarna på RISE.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 15 december 2023

Diarienummer 2022-03598