Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Seacat - riskminimering vid inspektion från havsytan

Diarienummer
Koordinator Göteborgs universitet - Institutionen för Marina Vetenskaper
Bidrag från Vinnova 1 551 405 kronor
Projektets löptid december 2020 - maj 2022
Status Avslutat
Utlysning Framtidens drönare
Ansökningsomgång Drönare för ett tryggare samhälle

Viktiga resultat som projektet gav

Den marina miljön är krävande och allra besvärligast är zonen nära ytan och nära fasta objekt (eng: splash zone). Det innebär att noggrann inspektion och övervakning av marina anläggningar (både över och under ytan!) innebär stora utmaningar och avsevärda risker. Antalet marina anläggningar ökar hela tiden, och samtidigt ökar kraven på kontroll kopplat till miljö, skydd och säkerhet. Projektets mål är en ytgående drönare som i alla väder kan utföra inspektion av marina installationer (hamnar, fiskodlingar och vindkraftsparker) både över och under ytan.

Långsiktiga effekter som förväntas

Vi förfinar den ytgående drönaren Seacat med fokus på inspektion av marina anläggningar, t.ex. hamnar. Projektet Seacat bygger på deltagande av behovsägare som representerar olika aktörer i hamnar och offshore-sektorn. Projektet fokuserar på att den ge den ytgående drönaren Seacat - bättrad manövrering och ökad fart, - uppdaterat gränssnitt för hamnoperatör, - utökade sensorer för inspektion över och under ytan. Projektets utfall har varit gott. Specifikt har vi lyckats demonstrera systemet i operativ miljö. Demonstration under krävande förhållanden återstår.

Upplägg och genomförande

Projektet har genomförts i två tekniska aktiviteter: - Produktifiering: mjukvara och systemintegration. - Plattform med sensorer och navigationssystem. I tillägg har projektet genomfört aktiviteter för återkoppling, demonstration och resultatspridning. Genomförandet har varit framgångsrikt, men det har också präglats av att projekttiden har sammanfallit med pandemin, vilket har försvårat både det fysiska arbetet i verkstad och fysiska tester och demonstrationer i verklig miljö.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 2 december 2022

Diarienummer 2020-04569