Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Samverkande hotbekämpningsförmåga med heterogena drönarsvärmar

Diarienummer
Koordinator Saab AB - SAAB Aktiebolag Aeronautics
Bidrag från Vinnova 2 250 000 kronor
Projektets löptid november 2019 - december 2022
Status Avslutat

Viktiga resultat som projektet gav

Att undersöka metoder som vi anser är väsentliga för utveckling av obemannade, autonoma flygfarkoster som ska kunna uppträda i svärm, samverka och interagera med varandra och för att hantera ett uppkommande hot. I detta ingår bl.a. tekniker för distribuerat beslutsfattande som stöder uppgiftsfördelning och hotlokalisering i realtid, i en dynamisk miljö. Samt beskrivande modeller för hur ett hotbekämpningsuppdrag ska utformas för en drönarsvärm och hur diskreta uppgifter i ett uppdrag ska definieras och realisera med hjälp av maskinininlärning och beteendeträd.

Långsiktiga effekter som förväntas

Projektets resultat demonstrerar hur man kan utveckla och demonstrera en drönarsvärm-baserad hotbekämpningsförmåga. Resultatet utnyttjar potentialen hos billiga drönare i kombination med modellbaserad utveckling, maskininlärning och open-source mjukvara för att utveckla en effektiv försvarsförmåga. Denna förmåga har utvärderats i en simulator där relevanta KPI:er relaterade till uppdragets utformning har används. Resultaten visar att förmågan har möjlighet att bekämpa ett hot i form av en drönare som inkräktar på ett skyddsområde i 94% av de simulerade uppdragen.

Upplägg och genomförande

Det finns en svensk del och en brasiliansk del. Arbetet har följt en projektplan (statement-of-work) som undertecknats av båda parter och som i grova drag stipulerar hur arbetet ska utföras genom sju arbetspaket som utförts parallellt av respektive part. En tidplan stipulerar för när varje arbetspaket ska vara avklarat och när respektive arbetspakets leverabel ska presenteras och därefter utbytas i form av en skriftlig rapport med den andra parten. Det finns en industriell och en akademisk part i respektive land. På svensk sida återfinns SAAB AB och Mälardalens universitet.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 17 februari 2023

Diarienummer 2019-05400