Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdag den 23 januari kl 16.30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredag den 24 januari kl 8.00.

Riktad luftdatalänk

Diarienummer
Koordinator Saab AB - Saab Surveillance, Göteborg
Bidrag från Vinnova 2 850 000 kronor
Projektets löptid oktober 2019 - juni 2023
Status Avslutat
Utlysning Nationella flygtekniska forsknings programmet 7
Ansökningsomgång Nationella flygtekniska forskningsprogrammet 7 - 2019

Viktiga resultat som projektet gav

Behovet av informations överlägsenhet inom luftburna konflikter driver integrationen av bredbandiga digitala AESA för realisering av riktade datalänkar, som är svåra att detektera samt tillhandahåller robust luft-luft COM med mycket lägre latens än idag. Detta innebär en disruptiv ändring i associerade operationella begränsningar givet förbättrad konnektivitet/tillgänglighet (via minskat behov av EMCON), utökad datatakt (för Video strömning, Sensor data), utökad robusthet via själv-organiserade MANET (med multi-hop relay) och smygande Tx med störningsresistent Rx.

Långsiktiga effekter som förväntas

Detta projekt har fokuserat på låg TRL R&D för en riktad TDL vågform lämplig för drift i en digitaliserad AESA inom luftdomänen. Bland annat producerades en “patent pending” ansökan medan genomförbarhet för riktade TDL demonstrerades vid realisering igenom digital multikanals transceivers. Resultatet är att ett övergripande forskningsprogram är för tillfället under formering, bestående av koordinerade projekt gällande RF front-end elektronik, digital signalbehandlings arkitekturer, en möjlig demonstrator samt användbarhetsstudier.

Upplägg och genomförande

Projektet har koordinerats av Saab och utfördes som ett samarbete inklusive kunskapsöverföring mellan industri och akademin för utökad bilateral konkurrenskraft inom digitalisering av den elektromagnetiska domänen. En nyckelaspekt för fortsatt studie har varit hur en riktad MANET presterar i en operationell kontext med olika kollaborativa system, i en förväntad hotmiljö och med relevanta datatrafiks krav. Utförda forskningsaktiviteter sträcker sig över flertalet arbetspaket distribuerade över både industrin och den akademiska projektpartnern.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 23 augusti 2023

Diarienummer 2019-02769