Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Registerbaserad Randomiserad kontrollerad Studie (R-RCT) av bärbar strokedetektion

Diarienummer
Koordinator Region Skåne - Skånes Universitetssjukhus Verksamhetsområde Bild och funktion
Bidrag från Vinnova 2 850 000 kronor
Projektets löptid april 2024 - december 2025
Status Pågående
Utlysning Swelife - Samverkansprojekt för bättre hälsa
Ansökningsomgång Swelife - Samverkansprojekt för bättre hälsa hösten 2023

Syfte och mål

Stroke orsakar stort lidande och stora samhällskostnader. Det finns idag effektiva behandlingar, men de måste ges inom de första timmarna efter insjuknandet och de flesta patienter kommer till vården för sent. Stroke Alarm är en medicinteknisk produkt som kan öka andelen patienter som kommer i tid för behandling, men för ett brett införande krävs att effekten kan visas i en prospektiv studie. Målet med här projektet är till att genomföra en svensk prospektiv multicenterstudie av effektiviteten av Stroke Alarm.

Förväntade effekter och resultat

Om studien kan visa att Stroke Alarm kan hjälpa patienter med förhöjd risk att drabbas av stroke att i högre grad komma till vård tidigt efter symptomdebut vid stroke skulle det innebära ett betydande genombrott för strokevården med positiva effekter för patienter och anhöriga och minskade samhällskostnader orsakade av stroke.

Planerat upplägg och genomförande

Vi avser börja inkludera patienter i studien under våren 2024 vid det första deltagande sjukhuset (Skånes Universitetssjukhus) och därefter utvidga studien till andra svenska sjukhus under andra halvan av 2024. Totalt sett ska 500 patienter inkluderas i studien som beräknas inkludera patienter även under 2025.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 3 maj 2024

Diarienummer 2023-03904