ReFood - minskat matsvinn och integration genom arbete
Diarienummer | |
Koordinator | ReCollab AB |
Bidrag från Vinnova | 1 213 970 kronor |
Projektets löptid | april 2019 - oktober 2021 |
Status | Avslutat |
Viktiga resultat som projektet gav
Syftet med projektet var att skapa en modell som bidrar till en mer hållbar framtid genom att rädda matsvinn. Målet var att skapa en affärsmodell som minskar matsvinnet och ökar lönsamheten för livsmedelsbutiker. Genom kommunikation och utbildning sprider vi kunskap om varför matsvinn är problematiskt och vilka potentiella lösningar det finns att bidra till en hållbar förändring. Modellen fokuserar på att skapa engagemang och praktisk förändring som tillsammans effektivt minskar matsvinnet.
Långsiktiga effekter som förväntas
Tillsammans med ICA Maxi Häggvik har vi minskat deras matsvinn med 28% vilket räddar ca 38 ton mat och 75 ton koldioxid årligen. Dessutom genererar detta en besparing på mer än en halv miljon kronor per år. Varje butik vi arbetar med har möjlighet att halvera sitt matsvinn. År 2025 är målsättningen att modellen räddat ca 1000 ton mat. Genom vårt kommunikationspaket och våra arbetsmetoder ökar vi dessutom kunskapen hos både butikskunder och medarbetare.
Upplägg och genomförande
Affärsmodellen förändrades under projektet men målsättningen att hitta effektiva metoder som minskar matsvinn förblev kärnan. Projektet var till en början utforskande och vi testade oss fram för att hitta metoder och tillvägagångssätt som effektivt minskar matsvinn. Under processen var vi lyhörda för vad ledningen och personalen på ICA Maxi Häggvik efterfrågade vilket skapade samarbeten mellan avdelningar, en iögonfallande kommunikation och en tydlig strategi för att nå konkreta mål kopplade till matsvinn i butiker.