Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Reclaim the Cs- från riskavfall till resurs

Diarienummer
Koordinator Lunds universitet - Institutionen för laboratoriemedicin
Bidrag från Vinnova 1 000 000 kronor
Projektets löptid augusti 2024 - juli 2025
Status Pågående
Utlysning Strategiska insatser Hållbar industri
Ansökningsomgång Hållbar tillverkning av läkemedel och medicintekniska produkter - våren 2024

Syfte och mål

Projektet syftar till att undersöka möjligheten att förändra plasthantering vid tillverkningsprocessen för avancerade terapiläkemedel (ATMP). Målet är att identifiera möjligheter och risker för ett framtida testbäddsprojekt där fossilt plast återvinns, istället för att brännas som riskavfall, där Re:lab ABs teknik för förgasning av plast tillämpas, vilket möjliggör återanvändning av kolatomer. Studien kommer att resultera i en rapport och en plan för ett större projekt för återanvändning av plast i ATMP-produktion, vilket bidrar till mer hållbar läkemedelstillverkning.

Förväntade effekter och resultat

Effekterna av en framgångsrik genomförbarhetsstudie, som resulterar i en plan för nästa, större projekt, skapar förutsättningar för en demonstrationsstudie som potentiellt kan stödja övergången till cirkulär plastanvändning inom läkemedelsproduktion hos behovsägarna. Ytterligare effekter inkluderar potentialen att implementera denna lösning hos flera aktörer med laboratorieverksamhet, på regional, nationell och internationell nivå. Konceptet kan potentiellt skalas upp till andra branscher där plastartiklar används som inte kan återvinnas.

Planerat upplägg och genomförande

Projektet med 5 arbetspaket syftar till att utforska möjligheterna att implementera Re:lab ABs innovativa lösning för förgasning av plastavfall från ATMP-produktion. Aktörerna samverkar i olika steg för datainsamling för tex avfallsflöde, tekniska och miljömässiga faktorer, samt säkerhets- och kvalitetskrav. Den miljömässiga och ekonomiska potentialen av lösningen studeras. Det skapas en initial plan, som sedan valideras genom en konsekvensanalys av förändrad hantering av riskavfall inom ATMP-processen, med leverans av en slutlig plan för nästa projekt.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 18 juli 2024

Diarienummer 2024-01521