Recirkulation av kyl & processvatten inom livsmedelsindustrin
Diarienummer | |
Koordinator | EnviroProcess Sweden AB - EnviroProcess Sweden AB, Löddeköpinge |
Bidrag från Vinnova | 859 800 kronor |
Projektets löptid | mars 2021 - november 2021 |
Status | Avslutat |
Utlysning | Innovationsprojekt i företag |
Ansökningsomgång | Innovationsprojekt i små och medelstora företag 2020 |
Viktiga resultat som projektet gav
Syftet med projektet var att kunna påvisa fördelarna med att använda ozon istället för kemikalier för att möjliggöra en högre grad av återanvändning av kylvatten och därmed både spara energi och vatten. Vi har i och med detta projekt, hos ett flertal olika typer av kunder och processer, kunnat bevisa att ozon fungerar mycket bra för detta ändamål.
Långsiktiga effekter som förväntas
Denna process möjliggör stora insparningar av vatten då vi kan använda kylvattnet under en mycket längre tid, då vi tar bort mikrobiologin i vattnet. Vi förebygger även uppbyggnad av biofilm kylaggregaten (värmeväxlaren) vilket medförde att denna del av processen använde 20-50% mindre energi under perioden som testerna pågick. Vi kunde även kraftigt reducera och i de flesta fall eliminera oönskad mikrobiologi på de produkter som kyldes ner.
Upplägg och genomförande
Vårt pilotskid var en mobil anläggning som möjliggjorde en enkel integration in i kundernas produktionslinjer. Systemet innehöll alla delarna för att kunna koncentrera syrgasen som finns i luften (komprimerad luft hos kunden i form av tryckluft). Syrgasen används sedan för att producera ozon. Det är denna ozon gas som sedan blandas in i processvattnet baserat på hur vattnet ser ut samt hur mycket ozon vi vill ha kvar för att kunna skydda produkten (frukten, grönsaken etc). Vår utrustning mätte kontinuerligt ett flertal parametrar i vattnet för att vi ska dosera korrekt mängd ozon.