Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

ReCalc - Industrikarbonater som biprodukter från Garpenberggruvan

Diarienummer
Koordinator Luleå tekniska universitet - Luleå tekniska universitet Inst f samhällsbygg & naturresurser
Bidrag från Vinnova 490 622 kronor
Projektets löptid april 2022 - november 2022
Status Avslutat
Utlysning SIP Swedish Mining Innovation -Strategiska innovationsprogrammet för Gruv och Metallutvinning
Ansökningsomgång Resurseffektiv och hållbar produktion inom gruv- och metallutvinnigsindustrin

Viktiga resultat som projektet gav

Projektet har visat att ljusheten hos karbonatsten från Garpenberggruvan huvudsakligen styrs av mineralogiska faktorer, i synnerhet innehållet av accessoriska opaka mineral. Sektioner av kemiskt och mineralogisk rent, ljus marmor har dock kunnat påvisas i den direkta närheten till gruvinfrakstruktur vid malmkropparna Lappberget och Dammsjön. Geokemisk, spektrofotometrisk och mineralogisk karaktärisering av dessa förekomster bekräftar att dessa karbonatstensförekomster har potential som industrimineral.

Långsiktiga effekter som förväntas

Beskrivningen av karbonatförekomsterna har lett till ett allmänt ökat intresse för Garpenbergkarbonat, både från företagspartnern Boliden Mineral AB, men även från potentiella samarbetspartners från industrimineralsektorn. Utvinning av karbonat från Garpenberg skulle inte enbart ge en mer resilient kalkvärdekedje i Sverige, utan även ge direkta fördelar till gruvan såsom mindre gruvavfall och ökat värde från biprodukter. Förstudien har ökat intresse för idéen vilket gör att konceptet kommer att fortsätta utvärderas efter projektets slut.

Upplägg och genomförande

Projektet har bestått av nära samarbete mellan Boliden och LTU, där Boliden framförallt har stått för borrkärnekartering och provtagning, medan LTU framförallt har stått för den detaljerade mineralogiska karaktäriseringen. Initialt ingick i projektplan dessutom pilotförsök på karbonatssten från Garpenberg. De senare utfördes av en extern, potentiell industripartner som ett underlag för vidare diskussioner kring samarbete, och är således att betrakta som konfidentiella i nuläget.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 20 december 2022

Diarienummer 2021-04658