Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdag den 23 januari kl 16.30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredag den 24 januari kl 8.00.

Realtids interoperabilitetsorienterad cosimulering med OpenModelica och inbyggda styrenheter - RTISIM

Diarienummer
Koordinator Linköpings universitet - Dept. of Computer and Information Science
Bidrag från Vinnova 5 532 415 kronor
Projektets löptid december 2015 - juni 2019
Status Avslutat

Viktiga resultat som projektet gav

Huvudmålet med projektet var att ge industrin möjlighet att med industriell modellering kunna simulera modellerna i realtid tillsammans med modellbaserad reglerteknik tillämpad på industriella processer, kraftproduktion med gasturbiner och inomhusklimat med hjälp av FMI 2.0 standarden. Ett av målen var att tillhandahålla systemidentifiering och -validering i OpenModelica för att designa och verifiera reglersystem i industriella tillämpningar. Dessa reglersystem kan sedan exporteras som FMUer och köras i realtid i de industriella tillämpningarna.

Långsiktiga effekter som förväntas

Den svenska delen av RTISIM fokuserade på att tillhandahålla industrin med användbara nya funktioner i OpenModelica med följande förväntade och uppnådda resultat: * OpenModelica stödjer en FMI-baserad produktcykel inklusive realtidssimulering tillsammans med hårdvara. * Systemidentifikation och -validerings funktioner i OpenModelica, tillgängliga för industriella användare. * Kodgenerering för inbygda system för realtids FMUer som optimerats för kod och minnesanvändning. Den FMI-baserade produktcykeln och systemidentifiering har implementerats i OMSimulator.

Upplägg och genomförande

Projektet startade med att skapa en kodgenerator för inbyggda mikrokontroller, vilket resulterade i demo för magnetisk svävning. Det visade sig att de inbygda system som de industriella deltagarna i projektet använde sig av mer kraftfulla ARM-processorer med stöd för flyttal och (begränsade) Linux installationer. Så projektet fortsatte med att istället lägga till stöd för korskompilering och statiskt länkade filer för OpenModelica-genererade FMUer och OMSimulator (som simulerar FMUer). OMSimulator utvidgades senare till att inkludera de funktioner som projektet behövde. Sweden: LIU, RISE SICS East, Siemens Turbo Machinery AB, ABB AB, Equa Simulation AB India: IIT Bombay with subcontractor CDAC in Trivandrum.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 21 juni 2021

Diarienummer 2015-04176