Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Rationella och effektiva markundersökningar för industrialiserat byggande av nya järnvägar

Diarienummer
Koordinator Lunds universitet - Lunds tekniska högskola - Teknisk geologi
Bidrag från Vinnova 3 954 091 kronor
Projektets löptid maj 2022 - maj 2025
Status Pågående
Utlysning Strategiska innovationsprogrammet InfraSweden
Ansökningsomgång InfraSweden2030: Lösningar för snabbare omställning till hållbar transportinfrastruktur

Syfte och mål

Projektet syftar till att utveckla och testa en metodik för rationella förundersökningar för effektivt industrialiserat byggande av höghastighetsjärnväg. Detta görs genom en snabbare, enklare och billigare metodik för att producera en geologisk och geoteknisk prognos som är tillräckligt detaljerad för att kunna börja miljöpröva, kostnadsberäkna och riskbedöma projektet. Syftet är också att arbeta med en process för strukturerad hantering av alla förundersökningsdata i digitala databaser.

Förväntade effekter och resultat

Prognosen ska tillhandahålla ett underlag för planerings- och konstruktionsarbetet i syfte att välja rätt grundläggningsklass ur en begränsad och standardiserad uppsättning. Delar i förbättringsarbetet är att komprimera tiden för stråkval, översiktliga undersökningar och detaljundersökningar samt att genom integrerade och samtidiga undersökningar minimera tiden för fältarbeten och genom ett automatiserat, digitaliserat och standardiserat angreppssätt undvika dyra kompletteringar.

Planerat upplägg och genomförande

Sträckan Lund-Hässleholm används som tillämpningsexempel. Projektet delas i sex arbetspaket: 1. Integration av data i geodatabaser med visualiseringsverktyg; 2. Ingenjörsgeologisk och geoteknisk analys och prognos; 3. Arkeologisk terränganalys; 4. Drönarburna undersökningar; 5. Markbaserade undersökningar; 6. Analys, utvärdering och rapportering. Inom ramen för AP1 som löper över nästan hela projekttiden samlas leveranser från bl.a. AP3, 4 och 5, vilket sedan används i AP2.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 22 juni 2022

Diarienummer 2022-00188

Statistik för sidan