Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

ProUpSide borttagning av giftiga föreningar för att uppgradera protein i agroindustriella sidoströmmar

Diarienummer
Koordinator Sveriges Lantbruksuniversitet - Sveriges Lantbruksuniversitet SLU Institutionen för växtförädling
Bidrag från Vinnova 492 958 kronor
Projektets löptid november 2021 - maj 2022
Status Avslutat
Utlysning Framtidens mat
Ansökningsomgång Framtidens goda och hållbara vardagsmat - Innovationer till stöd för svensk förädling av växtbaserade råvaror

Viktiga resultat som projektet gav

Potatisproteinkoncentrat är en biprodukt från potatisstärkelseproduktionen. Denna proteinkälla används vanligtvis inte som ett livsmedel pga av halten av giftiga ämnen. Målet för projektet var att framställa renare potatisproteinkoncentrat med reducerade halter av giftiga ämnen. I projektet lyckades vi att ta bort nästan 90% av de viktigaste föroreningarna och ca 55% av en annan grupp föroreningar. Detta gjordes med hjälp av processer som skulla kunna integreras i industrins befintliga produktionsprocesser.

Långsiktiga effekter som förväntas

Projektet resulterade i förbättrade potatisproteinkoncentrat från potatisstärkelseindustrins sidoströmmar, med avsevärt lägre halter av föreningar som orsakar hälsoproblem. Dessa minskningar åstadkoms i en process i labbskala som liknar nuvarande kommersiell produktion. Vi förväntar oss att detta uppreningssteg i framtiden kan implementeras i upparbetning av sidoströmmar från potatisstärkelseproduktion för att tillhandahålla en ny källa av lokalt producerade livsmedelsklassade proteiner från potatis.

Upplägg och genomförande

I projektet användes specialhartser från partnern Redstone Separations AB för att rena sidoströmmarna från potatisstärkelseproduktionen från partnern Sveriges Stärkelseproducenters Förening. Dessa hartser användes för att avlägsna oönskade föreningar från sidoströmmarna innan proteinet i dem utvanns. Alla processer utfördes på ett sätt som är kompatibla med dagens potatisproteinproduktion. Detta upprenade potatisproteinkoncentrat visade nästan 90 % minskning av oönskade föreningar jämfört med obehandlat produkt.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 26 augusti 2022

Diarienummer 2021-03564