ProUpSide borttagning av giftiga föreningar för att uppgradera protein i agroindustriella sidoströmmar
Diarienummer | |
Koordinator | Sveriges Lantbruksuniversitet - Sveriges Lantbruksuniversitet SLU Institutionen för växtförädling |
Bidrag från Vinnova | 492 958 kronor |
Projektets löptid | november 2021 - maj 2022 |
Status | Avslutat |
Utlysning | Framtidens mat |
Ansökningsomgång | Framtidens goda och hållbara vardagsmat - Innovationer till stöd för svensk förädling av växtbaserade råvaror |
Viktiga resultat som projektet gav
Potatisproteinkoncentrat är en biprodukt från potatisstärkelseproduktionen. Denna proteinkälla används vanligtvis inte som ett livsmedel pga av halten av giftiga ämnen. Målet för projektet var att framställa renare potatisproteinkoncentrat med reducerade halter av giftiga ämnen. I projektet lyckades vi att ta bort nästan 90% av de viktigaste föroreningarna och ca 55% av en annan grupp föroreningar. Detta gjordes med hjälp av processer som skulla kunna integreras i industrins befintliga produktionsprocesser.
Långsiktiga effekter som förväntas
Projektet resulterade i förbättrade potatisproteinkoncentrat från potatisstärkelseindustrins sidoströmmar, med avsevärt lägre halter av föreningar som orsakar hälsoproblem. Dessa minskningar åstadkoms i en process i labbskala som liknar nuvarande kommersiell produktion. Vi förväntar oss att detta uppreningssteg i framtiden kan implementeras i upparbetning av sidoströmmar från potatisstärkelseproduktion för att tillhandahålla en ny källa av lokalt producerade livsmedelsklassade proteiner från potatis.
Upplägg och genomförande
I projektet användes specialhartser från partnern Redstone Separations AB för att rena sidoströmmarna från potatisstärkelseproduktionen från partnern Sveriges Stärkelseproducenters Förening. Dessa hartser användes för att avlägsna oönskade föreningar från sidoströmmarna innan proteinet i dem utvanns. Alla processer utfördes på ett sätt som är kompatibla med dagens potatisproteinproduktion. Detta upprenade potatisproteinkoncentrat visade nästan 90 % minskning av oönskade föreningar jämfört med obehandlat produkt.