Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

ProUpSide - optimering och uppskalning av upprening av agroindustriella sidoströmmar

Diarienummer
Koordinator Redstone Separations AB
Bidrag från Vinnova 2 780 000 kronor
Projektets löptid oktober 2022 - december 2024
Status Pågående
Utlysning Framtidens mat
Ansökningsomgång Framtidens vardagsmat – svensk förädling av växtbaserade råvaror - steg 2

Syfte och mål

Vi bidrar till en växtbaserad, hållbar och självförsörjande lokal livsmedelsindustri. Potatisproteinkoncentrat är en biprodukt från svensk potatisstärkelseproduktion. Trots sitt höga näringsinnehåll kan det inte användas som mat p.g.a. giftiga föreningar och bittra bismaker. Vi har lyckats reducera de giftiga föreningarna och bismakerna avsevärt med hjälp av nya selektiva hartser. Målet med detta projekt är att optimera den hartsbaserade tekniken och visa att processen i labbskala kan anpassas till storskalig kommersiell produktion.

Förväntade effekter och resultat

En effektiv avgiftningsprocess för potatisproteinkoncentrat kommer göra det möjligt för den svenska livsmedelsindustrin att ekonomiskt producera tusentals ton av en växtbaserad proteinprodukt som innehåller alla essentiella aminosyror. Denna nya funktionella proteiningrediens kan möjliggöra utvecklingen av nya livsmedelsformuleringar som kan leda till nya livsmedelsprodukter eller till och med nya livsmedelsföretag.

Planerat upplägg och genomförande

Projektet kommer att börja med att förfina den hartsbaserade uppreningsprocessen för att uppnå en optimal process i labbskala. Baserat på det kommer den optimerade hartsbaserade processen att skalas upp och utvärderas i pilotskala, inklusive analys av proteinprodukten och initiala sensoriska utvärderingar, tillsammans med regulatoriskt arbete. Det sista arbetspaketet etablerar hartsproduktionen och avgiftningsprocessen i större pilotskala och slutligen i industriell skala hos en kund med ett mer djupgående fokus på olika näringsaspekter och sensoriska egenskaper.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 17 oktober 2024

Diarienummer 2022-02592