Proteinrevolutionen
Diarienummer | |
Koordinator | Alba Ecological Information Institute |
Bidrag från Vinnova | 3 495 647 kronor |
Projektets löptid | november 2023 - maj 2025 |
Status | Pågående |
Utlysning | Ett nytt recept för matsystemet - uppbyggnadsfas |
Ansökningsomgång | Ett nytt recept för matsystemet - uppbyggnad av innovationsplattformar för ett hållbart matsystem |
Syfte och mål
Med vår innovationsplattform vill vi ta första steget mot en proteinrevolution som i grunden förändrar hur vi producerar, konsumerar och ser på proteiner i Sverige. En mångfald av hållbara och goda svenska proteiner finns tillgängliga för alla och animalisk kost är inte längre norm. Lantbrukare är stolta över att odla alternativa proteiner och gör det på ett naturpositivt sätt. Det kommer kräva radikala insatser, men vi vet att det är möjligt att skapa svenska proteiner i världsklass och vår plattform kommer vara en accelerator för det.
Förväntade effekter och resultat
Förväntat resultat av första etappen är att vi har designat en innovationsplattform som på bästa sätt kan stötta en proteinrevolution. För att göra det har vi involverat aktörer från hela värdekedjan - från primärproducent till konsument. Vi har byggt samarbeten, mobiliserat och aktiverat relevanta aktörer för att göra systemet redo för transformation. Vi har påbörjat ett policyarbete för att investeringar och kapital ska styras om så att alternativa proteiner kan konkurrera på samma villkor som animaliska.
Planerat upplägg och genomförande
Under denna första etapp av tre är fokus på att kartlägga systemet, identifiera behov, designa och etablera plattformen. Arbetet är uppdelat i fem arbetspaket: AP1. Etablera en komplett nulägesbild AP2. Framtidsscenarier och missionsetablering AP3. Definiera plattform och skapa handlingsplan AP4. Lärande och omvärldsbevakning AP5. Nationell och internationell involvering, dialog och samverkan