Precision Nutrition Innovation Arena
Diarienummer | |
Koordinator | Örebro universitet - Örebro universitet Medicinska vetenskaper |
Bidrag från Vinnova | 12 487 598 kronor |
Projektets löptid | oktober 2021 - mars 2024 |
Status | Avslutat |
Utlysning | Innovationsmiljöer inom precisionshälsa |
Ansökningsomgång | Innovationsmiljöer inom precisionshälsa 2021 |
Viktiga resultat som projektet gav
Projektets mål var att utveckla en sväljbar biosensor och en skräddarsydd andedräktsanalys för att kunna karakterisera tarmmikrobiomens individuella funktion i termer av nedbrytning av proteiner och kolhydrater. I stället för att förlita oss på avföringsanalyser behövs enkla och bekväma metoder för precisionssnutrition för att utveckla hälsosam mat. Vi har uppnått målet att få fram planerade prototyper, varav utandningsanalys redan har använts i två kliniska studier medan den sväljbara sensorn fortfarande är i en utvecklingsfas för att kunna tillämpas i humana studier.
Långsiktiga effekter som förväntas
Vi förväntar oss att sensorn för analys av utandningsluft kan komma användas som en icke invasiv analysmetod för att utvärdera individuella hälsoeffekter kopplade till tarmflorans förmåga att bryta ner beståndsdelar i kosten. Vi förväntar oss att den sväljbara sensorn kan komma användas i utvecklingen av nya hälsosamma livsmedelsprodukter genom att besvara hur mycket och var i tarmen nedbrytning av kolhydrater och proteiner sker.
Upplägg och genomförande
PNI har genomförts av Örebro universitet och Chalmers Tekniska Högskola som en del av det nationella livsmedelsforskningscentret PAN Sweden, och i samarbete med fyra industriella partner vardera med intresse i samspelet mellan hälsosam kost(tillskott) och tarmflora. Tillsammans har alla bidragit med kompetens och resurser till att utveckla nya innovativa precisionsmedicinska verktyg för genomförande av mode of action samt proof of concept studier.