Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

POR-BioSorb: PORösa biobaserade och högfunktionella absorbent alternativ

Diarienummer
Koordinator Kungliga Tekniska Högskolan - Skolan f kemi bioteknologi & hälsa Inst f fiber- & polymerteknologi
Bidrag från Vinnova 2 990 407 kronor
Projektets löptid september 2024 - augusti 2027
Status Pågående
Utlysning M-ERA.NET 3

Syfte och mål

POR-BioSorb är ett samarbete mellan europeiska universitet, små och medelstora företag samt forskningsinstitut, vilket syftar till att möjliggöra användande av porösa biobaserade material för med hög absorptionsförmåga. Materialen är producerade via energibesparande metoder och genom att använda biopolymerer från biologisk avfallsmassa har detta projekt som mål att förse konsumenter med miljövänliga alternativ till dagens absorptionsmaterial som tillverkas från fossilbaserade polymerer i energiintensiva processer.

Förväntade effekter och resultat

Med betoning på skalbarhet och miljöcertifiering kommer POR-BioSorb att omvandla biomassa till mångsidiga plastfria absorptionsmaterial. Produktionstekniker för minskande av växthusgaser kommer att användas. Detta tillvägagångssätt ligger i linje med principer för cirkulär ekonomi och underlättar nedbrytning till ofarliga ämnen vid slutet av materialets livscykel, vilket utgör ett viktigt steg inom hållbara återvinningsmetoder. Projektet öppnar även för andra tillämpningar och ett proaktivt tänkande kring miljövänliga biopolymer i ett framtida BioEuropa.

Planerat upplägg och genomförande

Projektet kommer att utvärdera material från biomassa som råvara för nya materialstrukturer inom tillämpningsområden där dagens lösningar medför stor negativ miljöpåverkan. Projektet är uppbyggt av partners som täcker hela värdekedjan, inkluderande KTH (projektkoordinator), IVL, BioExtrax och MedClair (från Sverige), UCLM och CSIC (Spanien) och Tetis Biotechnology (Turkiet). Konsortiet planerar att söka immateriella rättigheter och implementera hållbara lösningar som genererar minimalt med mikroplaster, samtidigt som man undviker att förlita sig sig på kostsamma tillverkningstekniker.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 9 oktober 2024

Diarienummer 2024-00737