Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Optimerade måltider för hälsa och hållbarhet

Diarienummer
Koordinator RISE Research Institutes of Sweden AB - Jordbruk och livsmedel
Bidrag från Vinnova 628 324 kronor
Projektets löptid oktober 2024 - maj 2025
Status Pågående
Utlysning Ett nytt recept för matsystemet - uppbyggnadsfas
Ansökningsomgång Ett nytt recept för matsystemet: Innovationspotten - Experimentera, laborera och utforska

Syfte och mål

Projektets syfte är att skapa ett ramverk som hjälper livsmedelsföretag att ta fram näringsrika och klimatsmarta måltider, med särskilt fokus på biotillgängligheten av järn. Målet är att underlätta en övergång till mer växtbaserad kost utan att riskera näringsbrist, vilket är avgörande för en hållbar framtid.

Förväntade effekter och resultat

Projektet förväntas resultera i ett testat ramverk som företag kan använda för att balansera näring och hållbarhet i måltider. Implementeringen kommer att ske tillsammans med företag inom livsmedelsindustrin för att sprida lösningen brett. Projektet är också i linje med FN globala mål om hållbarhet och hälsa.

Planerat upplägg och genomförande

Projektet är strukturerat i tre arbetspaket: 1) Kartläggning och mobilisering av metoder och aktörer, 2) Utveckling av en prototyp för ramverket, och 3) Testning och vidareutveckling av ramverket tillsammans med industripartners för att optimera hälsa och hållbarhet i måltider.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 26 november 2024

Diarienummer 2024-02822