Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

ODEMEA - Optimal design av effektiva aktuatorsystem inom MEA

Diarienummer
Koordinator Saab AB - SAAB Aktiebolag Aeronautics
Bidrag från Vinnova 2 553 101 kronor
Projektets löptid oktober 2019 - december 2022
Status Avslutat
Utlysning Nationella flygtekniska forsknings programmet 7
Ansökningsomgång Nationella flygtekniska forskningsprogrammet 7 - 2019

Viktiga resultat som projektet gav

Aktuatorsystemet har till uppgift att manövrera flygplanet. Valet av teknologi har en mycket stor inverkan på hela plattformen. Det är därför viktigt att i tidigt skede utvärdera teknologier på ett troligt sätt. Projektet har utvecklat metodik och genomfört en case-studie för att jämföra hydraulik och elektriskt aktuatorsystem. Flertalet konferensartiklar har publicerats och examensarbeten har genomförts. Projektet har studerat de olika teknologiernas styrkor och svagheter och identifierat behovet av ytterligare forskning för att möta framtida krav.

Långsiktiga effekter som förväntas

Projektets resultat och den kunskap som byggts upp stöttar direkt Saabs studier inom programmet för framtida stridsflygsystem. Hydrauliska och elektriska system har tydliga skilda egenskaper och lämpar sig för olika applikationer. De tekniska resultaten från case studien visar tydligt dessa skillnader. Projektet har också bidragit till uppbyggnaden av en unik testrigg. Verksamheten gör att LiU kan positionera sig inom området som en stark aktör. Saabs förmåga till analys av aktuatorsystemet i konceptfasen har ökat.

Upplägg och genomförande

Projektet har kombinerat teoretiskt och experimentell verksamhet. Samverkan med flera andra projekt har möjliggjort uppbyggnaden av en större forskargrupp. Detta har gett positiva effekter via ett kunskapsutbyte och konkreta samarbeten genom närliggande frågeställningar. Tydlig interaktion med industrin och kunskapsspridning har skett via regelbundna möten och seminarier, samt deltagande på internationella konferenser. Kopplingen mellan industri och akademi har stärkts ytterligare via deltagande av gränsgångare.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 17 februari 2023

Diarienummer 2019-02772