Ocean Bite
Diarienummer | |
Koordinator | RISE Research Institutes of Sweden AB |
Bidrag från Vinnova | 500 000 kronor |
Projektets löptid | november 2021 - september 2022 |
Status | Avslutat |
Utlysning | Framtidens mat |
Ansökningsomgång | Framtidens goda och hållbara vardagsmat - Innovationer till stöd för svensk förädling av växtbaserade råvaror |
Viktiga resultat som projektet gav
Mål för projektet var att (1) utveckla en tillverkningsprocess i labbskala, (2) tillverka en prototyp gjord på alger med textur som liknar kött eller skaldjur, (3) undersöka hur struktur och utseende skapas och relatera detta till produktegenskaper, (4) skapa riktlinjer för uppskalning av processen och för vidare produktutveckling. Projektet har utvecklat prototyper samt identifierat växtbaserade skaldjursanaloger som en möjlig och lämplig produkt. Två tillverkningstekniker har testats och båda är möjliga att skala upp.
Långsiktiga effekter som förväntas
Prototyper som sjögrässuspensioner, sjögräsextrakt och växtproteiner har producerats med en process i labbskala. Deras mekaniska och sensoriska egenskaper bestämdes för att identifiera möjliga produkter. Växtbaserade skaldjursanaloger valdes och två möjliga processer testades och lämpligheten att skala upp dem utvärderades. Det krävs fortsatt utveckling och optimering av produktprototyperna samt tillverkningsprocessen för att skapa en smaklig och näringsrik produkt.
Upplägg och genomförande
Projektet har letts av RISE Research Institutes of Sweden. Det experimentella arbetet var uppdelat i två delprojekt, del 1 med design av tillverkningsprocessen och del 2 produktdesign. Arbetet har bestått av att kombinera tester av råmaterialet med tillverkningsprocesserna för att få en attraktiv produkt. Forskare inom process och produktdesign från RISE har arbetat tillsammans med experter inom växtbaserade fisk- och skaldjursanaloger från Hooked Foods AB.