Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Ocean Bite

Diarienummer
Koordinator RISE Research Institutes of Sweden AB
Bidrag från Vinnova 500 000 kronor
Projektets löptid november 2021 - september 2022
Status Avslutat
Utlysning Framtidens mat
Ansökningsomgång Framtidens goda och hållbara vardagsmat - Innovationer till stöd för svensk förädling av växtbaserade råvaror

Viktiga resultat som projektet gav

Mål för projektet var att (1) utveckla en tillverkningsprocess i labbskala, (2) tillverka en prototyp gjord på alger med textur som liknar kött eller skaldjur, (3) undersöka hur struktur och utseende skapas och relatera detta till produktegenskaper, (4) skapa riktlinjer för uppskalning av processen och för vidare produktutveckling. Projektet har utvecklat prototyper samt identifierat växtbaserade skaldjursanaloger som en möjlig och lämplig produkt. Två tillverkningstekniker har testats och båda är möjliga att skala upp.

Långsiktiga effekter som förväntas

Prototyper som sjögrässuspensioner, sjögräsextrakt och växtproteiner har producerats med en process i labbskala. Deras mekaniska och sensoriska egenskaper bestämdes för att identifiera möjliga produkter. Växtbaserade skaldjursanaloger valdes och två möjliga processer testades och lämpligheten att skala upp dem utvärderades. Det krävs fortsatt utveckling och optimering av produktprototyperna samt tillverkningsprocessen för att skapa en smaklig och näringsrik produkt.

Upplägg och genomförande

Projektet har letts av RISE Research Institutes of Sweden. Det experimentella arbetet var uppdelat i två delprojekt, del 1 med design av tillverkningsprocessen och del 2 produktdesign. Arbetet har bestått av att kombinera tester av råmaterialet med tillverkningsprocesserna för att få en attraktiv produkt. Forskare inom process och produktdesign från RISE har arbetat tillsammans med experter inom växtbaserade fisk- och skaldjursanaloger från Hooked Foods AB.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 2 oktober 2023

Diarienummer 2021-03590

Statistik för sidan