Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Nya strategier för målsökande cancerterapi med små affinitetsproteiner

Diarienummer
Koordinator Kungliga Tekniska Högskolan - Skolan för kemi, bioteknologi och hälsa
Bidrag från Vinnova 9 775 000 kronor
Projektets löptid juni 2019 - maj 2022
Status Avslutat
Utlysning Proteinforskning och processutveckling för biologiska läkemedel
Ansökningsomgång Proteinforskning och processutveckling för biologiska läkemedel - större projekt

Viktiga resultat som projektet gav

Det övergripande målet för detta nya samarbetsprojekt var att utveckla och utvärdera nya principer som grund för nästa generations biologiska läkemedel. Genom att implementera en effektiv arbetsprocess ville vi utveckla och identifiera lovande kandidater för framtida klinisk utvärdering och utveckla och validera nya teknologier. Vidare var målet att bygga framtida kommersiella möjligheter genom IP, utökad produkt- och teknikportfölj och eventuellt skapa nya företag, samt utbilda framtidens forskare i fältet. Samtliga dessa mål är uppfyllda.

Långsiktiga effekter som förväntas

Över 50 olika biologiska substanser har utvärderats i projektet, där två har gått till klinisk forskning och ett antal fler har stor potential att nå klinik. Generella teknologier har utvecklats och validerats, som pretargeting, prodrugs och biologiska drug conjugates. Projektet har resulterat i 26 artiklar, 7 doktorsavhandlingar, ett antal examensarbeten, 5 patentansökningar, stärkt forsknings- och teknikportfölj, registrering av ett nytt forskningsbolag, nya värdefulla nätverk, och har sammantaget mycket stor potential att kraftigt stärka svensk bioteknik i framtiden.

Upplägg och genomförande

En styrgrupp med representanter från alla grupper utformade en effektiv arbetsprocess, med läkemedels-screening, bioteknisk forskning och produktion av läkemedelskandidater främst på KTH och Affibody. Lovande kandidater gick sen vidare till djurmodeller för att undersöka t ex PK och biologisk effekt vid Uppsala Universitet. Även nya samarbeten med andra parter upprättades vid behov. Forskningsmöten, symposia, kurser och sociala aktiviteter resulterade i en tvärvetenskaplig utbildning av hög kvalitet för yngre forskare och värdefulla nätverk för samtliga i projektet

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 19 augusti 2022

Diarienummer 2019-00104