Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Nordic Interoperability initiative and Cooperation - SE (NIC-SE)

Diarienummer
Koordinator RISE Research Institutes of Sweden AB
Bidrag från Vinnova 1 364 725 kronor
Projektets löptid maj 2021 - december 2022
Status Avslutat
Utlysning Strategiska innovationsprogrammet för processindustriell IT och automation - PiiA

Viktiga resultat som projektet gav

NIC är ett samarbete mellan aktörer i Sverige, Norge och Finland inom området interoperabilitet. Semantisk interoperabilitet är en förutsättning för ett antal effektiviseringar som t.ex. värdekedjeintegration och AI inom processindustrin. Projektmålet har varit att stärka Sverige i NIC-samarbetet, skapa förutsättningar för interoperabilitet inom processindustrin, större påverkan inom EU-program och internationella initiativ. Projektet har bl.a. resulterat i en EU-ansökan samt ett nytt projekt inom Digitala Stambanan IndTech.

Långsiktiga effekter som förväntas

Kunskapsutbyte har skett både inom NIC-SE projektet som mellan projektets parter. Kunskap har genererats huvudsakligen i själva NIC samarbetet. Det innefattar både utbyte av kunskap som genererats och kunskap som parterna haft med sig in i samarbetet. De resultat som projektet genererat kommer att användas i befintliga eller kommande PiiA projekt, samarbeten och aktiviteter. NIC-SE har tagit tillvara resultat från andra avslutade och pågående strategiska projekt med syfte att utveckla och bygga vidare på deras resultat.

Upplägg och genomförande

Arbetet har genomförts i fem arbetspaket (Projektledning, Analys av ekonomiska effekter, Ramverk för Interoperabilitet, Nya projekt och samarbeten samt Resultatspridning). Under projektet har 8 workshops genomförts och spelats in för vidare spridning. Mötena har varit en blandning av inspirationsföreläsningar , diskussioner inom specifika ämnen, framtagning av mallar och resultatspridning. Parallellt har också en ansökan till EU (fPVN) och en till Digitala Stambanan IndTech tagits fram. Arbetet inom DS IndTech har påbörjats och besked om fPVN kommer inom kort.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 3 mars 2023

Diarienummer 2021-02416