Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdag den 30 januari kl 16.30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredag den 31 januari kl 8.00.

Noll-energi Internet of Everything (IoE) i 6G-nätverk med hjälp av backscatter-kommunikation

Diarienummer
Koordinator Emickers AB
Bidrag från Vinnova 968 500 kronor
Projektets löptid november 2024 - november 2025
Status Pågående
Utlysning 6G - Forskning och innovation
Ansökningsomgång 6G Internationellt forskning- och innovationssamarbete 2024

Syfte och mål

Syftet med detta projekt är att utveckla och demonstrera en linsbaserad, nollenergienhet för IoE (ZE-IoE) för 6G-nätverk, med målet att uppnå massiv och kostnadseffektiv uppkoppling. Projektet omfattar att övervinna centrala utmaningar genom hårdvaru- och mjukvaruintegration, genomförbarhetsstudier, modellering och simuleringar. Målet är att skapa en 24 GHz-demonstrator som visar användningen av ambient backscatter-kommunikation (AmBS), med vanliga OFDM- och FMCW-vågformer som omgivande signaler

Förväntade effekter och resultat

Förväntade resultat är att identifiera användningsområden för ZE-IoE inom 6G-backscatterkommunikation, öka energieffektiviteten och möjliggöra ultra-låg energikommunikation. Projektet utvecklar en 24 GHz Rotman-linsbaserad retroreflekterande antenn med moduleringskapacitet och föreslår optimala energiskördmetoder. En demonstrator visar praktisk kommunikation med 6G-basstationer, och målet är att höja TRL från 2 till 5 inför marknadsutvärdering.

Planerat upplägg och genomförande

Projektet består av fyra arbetspaket: 1) Användningsfallsdefinition och krav, 2) Linsbaserad ZE-IoE-design och simulering, 3) Algoritmutveckling för modulation/demodulering av omgivningssignaler och 4) Hårdvaruprototypering och demonstration. Denna struktur stödjer uppnåeliga mål och utnyttjar teamets expertis inom elektromagnetik, RF-design och signalbehandling. Vetenskapliga rådgivare stödjer WP2 och WP3, medan vår RF-prototypingspecialist är avgörande för WP4.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 13 november 2024

Diarienummer 2024-02416