Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Nano-scale characterization of ore minerals for an optimized metal extraction process (NanoORE)

Diarienummer
Koordinator Luleå tekniska universitet - Avd. Geovetenskap och Miljötekniik
Bidrag från Vinnova 469 000 kronor
Projektets löptid november 2018 - april 2020
Status Avslutat
Utlysning Forskningsinfrastrukturer - nyttiggörande och samverkan
Ansökningsomgång Industriella pilotprojekt för neutron- och fotonexperiment vid storskalig forskningsinfrastruktur 2018
Slutrapport 2018-04426_Boliden.pdf(pdf, 324 kB) (In English)

Viktiga resultat som projektet gav

Det här projektet var avsett att testa om synkrotron-baserade tekniker kan användas inom gruvindustrin för att förbättra karakteriseringen av spårelement i malmprover. Med en förbättrad karakterisering kan potentiellt utvinningen av kritiska metaller öka vilket skulle medföra en mer hållbar gruvdrift. Ett annat viktigt mål för projektet var att introducera svensk gruvindustri, genom Boliden som är en de största metallproducenterna i Europa, till de analytiska möjligheterna hos en synkrotron-anläggning.

Långsiktiga effekter som förväntas

Projektparterna Luleå tekniska universitet och Boliden Mineral har testat hur en vanlig karakteriseringsmetod för malmmineral och spårelement, automatiserad mineralogi, står sig mot en mer avancerad analys som synkrotron-baserad mikro-XRF. En positiv effekt från projektet har varit att antalet olika industrianvändare av synkrotron-faciliteter har ökat i och med att svensk gruvindustri har medvetandegjorts om och fått testa kapaciteten hos en synkrotron. Resultat från projektet kommer att publiceras i en vetenskaplig tidskrift, tillsammans med industrin samt MAX IV.

Upplägg och genomförande

Proverna som användes i detta projekt har tidigare karakteriserats med automatiserad mineralogi i ett pågående doktorandprojekt. Lämpliga prover valdes ut för synkrotronanalys, och en testkörning gjordes vid synkrotronen i Taiwan. Därefter finslipades planerna och projektet köpte analystid vid strållinjen NanoMAX hos MAX IV. Vid analysen deltog malmgeologer från LTU samt processmineraloger vid Boliden. Data sammanställdes och utvärderades senare. Kunskapsöverföring mellan akademin och industrin har fortlöpande gjorts, i synnerhet under själva analysen vid MAX IV.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 27 maj 2020

Diarienummer 2018-04426

Statistik för sidan