Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Mycelbaserade livsmedel som ersättning av kött

Diarienummer
Koordinator Exo Svamp AB
Bidrag från Vinnova 300 000 kronor
Projektets löptid november 2022 - november 2023
Status Avslutat
Utlysning Innovativa Startups
Ansökningsomgång Innovativa Impact Startups höst 2022

Viktiga resultat som projektet gav

Syftet med projektet var att genom framställning av ny mycelbaserade produkter bidra till hållbar produktion och konsumtion. I dessa syften har vi designat prototyper för utvecklande av köttliknande livsmedelsprodukter baserade på mycel. Utvärdering av produktutveckling visade potential men även förbättringsområden och behöver vidare produktutveckling innan den är marknadsredo.

Långsiktiga effekter som förväntas

Inom projektet har flera tillväxtsmetoder för mycel och svamp genererats och testats. Odling i pilotskala enligt de mest lovande metoderna genererade varierande resultat då många variablar på odlingen spelar roll för utfallet. Av de olika försöken bedömdes ett odlingsalternativ som det bästa. Den bästa odlingen repeterades och används som grund för vidare produktutveckling

Upplägg och genomförande

Initialt spenderades mer tid än planerat på att bygga upp en tillräckligt god arbetsmiljö, varefter odling i pilotskala kunde börja och utvärdering av optimala tillväxtparametrar. Efter ett antal iterationer kunde positiva utfall uppvisas och användas för vidare förädling mot slutprodukt

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 9 december 2023

Diarienummer 2022-02387