Mycelbaserade livsmedel som ersättning av kött
Diarienummer | |
Koordinator | Exo Svamp AB |
Bidrag från Vinnova | 300 000 kronor |
Projektets löptid | november 2022 - november 2023 |
Status | Avslutat |
Utlysning | Innovativa Startups |
Ansökningsomgång | Innovativa Impact Startups höst 2022 |
Viktiga resultat som projektet gav
Syftet med projektet var att genom framställning av ny mycelbaserade produkter bidra till hållbar produktion och konsumtion. I dessa syften har vi designat prototyper för utvecklande av köttliknande livsmedelsprodukter baserade på mycel. Utvärdering av produktutveckling visade potential men även förbättringsområden och behöver vidare produktutveckling innan den är marknadsredo.
Långsiktiga effekter som förväntas
Inom projektet har flera tillväxtsmetoder för mycel och svamp genererats och testats. Odling i pilotskala enligt de mest lovande metoderna genererade varierande resultat då många variablar på odlingen spelar roll för utfallet. Av de olika försöken bedömdes ett odlingsalternativ som det bästa. Den bästa odlingen repeterades och används som grund för vidare produktutveckling
Upplägg och genomförande
Initialt spenderades mer tid än planerat på att bygga upp en tillräckligt god arbetsmiljö, varefter odling i pilotskala kunde börja och utvärdering av optimala tillväxtparametrar. Efter ett antal iterationer kunde positiva utfall uppvisas och användas för vidare förädling mot slutprodukt