Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Multidisciplinära avancerade beräkningar: Fluiddynamik, Aeroakustik, Strukturdynamik (MultFAS)

Diarienummer
Koordinator Saab AB - Saab AB Aeronautics
Bidrag från Vinnova 4 070 500 kronor
Projektets löptid november 2019 - juni 2023
Status Avslutat
Utlysning Nationella flygtekniska forsknings programmet 7
Ansökningsomgång Nationella flygtekniska forskningsprogrammet 7 - 2019

Viktiga resultat som projektet gav

Syfte: att utveckla och etablera multidisciplinär beräkningsförmågan map fluid-/strukturinteraktion (FSI) och dess koppling till aeroakustik för komplexa strömningsfall. Mål: att applicera framtagen beräkningsförmåga för FSI/akustik i en flygteknisk industriell kontext. FSI-simuleringar har applicerats på ett internt vapenschakt samt på en transsonisk vinge. Interaktionen mellan strukturvibrationer och aeroakustik har analyserats för vapenschaktet där också modal och icke-modal fluid-strukturkoppling jämförts. Syfte och mål har uppfyllts.

Långsiktiga effekter som förväntas

Projektet har etablerat avancerad beräkningsförmåga för FSI och akustik för flygtekniska applikationer. Med denna beräkningsförmåga har projektet påvisat att det finns en tvåvägskoppling mellan det akustiska fältet i och runt kaviteten och kavitetens strukturvibrationer. Projektet har medfört att industrins design och analysförmåga har stärkts. Vidare har projektet skapat bra förutsättningar för ytterligare industrialisering och utveckling av metodik för att analysera och designa avancerade framtida flygande farkoster där FSI- och akustikaspekter är viktiga.

Upplägg och genomförande

Projektets har byggts kring utveckling och utvärdering av metoder för FSI för att analysera kopplingen mellan akustik och strukturvibrationer. Projektet har använt sig av flygtekniska testfall i det transsoniska fartområdet, internt vapenschakt och vinge. Störst fokus har ägnats vapenschaktet. Projektet har varit beräkningstungt och har krävt utveckling av använda lösare för att möjliggöra projektets simuleringar. Analyserna har stort akademiskt värde; detaljerade/djupgående och givit god förståelse för fysiken samt gett vägledning i liknande industriellt arbete.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 20 januari 2024

Diarienummer 2019-02779